Tyto tenké palačinky z bramborového těsta, které se pečou nasucho na pánvi, jsou lahodnou a zároveň levnou pochoutkou, kterou si hravě připraví snad každý.
Ingredience (na 15 kusů)
- 600 g brambor vařených ve slupce
- 200 g hladké mouky
- špetka soli
Postup
- Nejprve uvařte brambory ve slupce (trvá to přibližně 20 minut).
- Nechte je vychladnout.
- Poté brambory oloupejte, nastrouhejte najemno nebo rozmačkejte.
- Postupně přidávejte hladkou mouku podle potřeby.
- Množství mouky záleží na druhu brambor.
- Bramborové těsto by mělo být vláčně, ne příliš tuhé, jinak budou lokše suché a tvrdší.
- Do těsta přidáme také špetku soli.
- Z těsta vytvarujte delší válec (podobný jako knedlík), který nakrájejte na cca 15 koleček, silných tak 2 – 3 mm.
- Pomáhejte si moukou, aby se vám lokše při tvarování nelepily na desku.
- Velikost lokše záleží na velikosti pánve.
- Pečte na kvalitní rozpálené pánvi bez přidání tuku, z každé strany tak dlouho, dokud se na nich neobjeví malé skvrny sépiové barvy.
- Pánev průběžně čistěte od zbylé mouky papírovým ubrouskem.
- Upečené lokše pokládejte postupně na sebe.