Základní recept na bramborové lokše

Základní recept na bramborové lokše
Příprava: 20 minut Vaření: 40 minut Počet porcí: 15

Tyto tenké palačinky z bramborového těsta, které se pečou nasucho na pánvi, jsou lahodnou a zároveň levnou pochoutkou, kterou si hravě připraví snad každý.

Ingredience (na 15 kusů)

  • 600 g brambor vařených ve slupce
  • 200 g hladké mouky
  • špetka soli

Postup

  1. Nejprve uvařte brambory ve slupce (trvá to přibližně 20 minut).
  2. Nechte je vychladnout.
  3. Poté brambory oloupejte, nastrouhejte najemno nebo rozmačkejte.
  4. Postupně přidávejte hladkou mouku podle potřeby.
  5. Množství mouky záleží na druhu brambor.
  6. Bramborové těsto by mělo být vláčně, ne příliš tuhé, jinak budou lokše suché a tvrdší.
  7. Do těsta přidáme také špetku soli.
  8. Z těsta vytvarujte delší válec (podobný jako knedlík), který nakrájejte na cca 15 koleček, silných tak 2 – 3 mm.
  9. Pomáhejte si moukou, aby se vám lokše při tvarování nelepily na desku.
  10. Velikost lokše záleží na velikosti pánve.
  11. Pečte na kvalitní rozpálené pánvi bez přidání tuku, z každé strany tak dlouho, dokud se na nich neobjeví malé skvrny sépiové barvy.
  12. Pánev průběžně čistěte od zbylé mouky papírovým ubrouskem.
  13. Upečené lokše pokládejte postupně na sebe.
Bramborové placky na talířích
www.hanielas.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.