Těsto, křupavé zvenku, měkké a nadýchané uvnitř. Lze ho naplnit mnoha vašimi oblíbenými ingrediencemi. Výroba je ve skutečnosti velmi jednoduchý proces, navzdory tomu, že jeho pověst hovoří spíše o pravém opaku. Zkuste do receptu na tento nadýchaní dortík přidat sýr, kraba, zeleninu nebo jiné kvalitní suroviny.
Co budeme potřebovat
- 30 g másla
- 30 g hladké mouky
- ½ lžičky soli
- Špetka pepře
- 175 ml mléka
- 4 žloutky
- 2 bílky
- ½ lžičky majonézy (nebo zakysané smetany)
Postup
- Předehřejeme troubu na 190 stupňů
- Ve středním hrnci na mírném ohni rozpustíme máslo
- Vmícháme mouku, sůl a pepř
- Za stálého míchání vaříme, dokud není směs hladká a bublinková
- Najednou do směsi vmícháme veškeré mléko
- Pokračujeme v míchání, dokud se směs neprovaří a nebude hladká a hustá
- Oddělíme si vejce a žloutky samostatně dobře rozšleháme
- K vaječným žloutkům přidáme 50 ml teplé máselné směsi
- Smícháme žloutkovou směs se zbývající směsí z másla a důkladně promícháme
- Hotové těsto na suflé necháme trochu vychladnout
- Ve velké míse ušleháme bílky a majolku, dokud bílky nejsou ztuhlé
- Část bílků vmícháme do žloutkového těsta, aby bylo lehčí
- A poté těsto ze žloutků jemně, ale důkladně vmícháme do zbylých bílků
- Opatrně těsto na suflé nalijeme do 4 formiček na suflé nebo zapékací misky
- Pečeme v předehřáté troubě na 190 stupňů 20 až 25 minut, dokud se těsto nenafoukne a lehce zhnědne
Varianty
Sýrové soufflé: Do hotového těsta vmícháme 250 g strouhaného švýcarského sýra a 30 g nakrájené jarní cibulky
Krabí soufflé: Vmícháme 170 g krabího masa (krabích tyčinek), ½ lžičky sušeného tymiánu, ½ lžičky kari a ½ lžičky česnekové soli, do hotového těsta.
Zeleninové soufflé: Do hotového těsta vmícháme 250 g vařené nastrouhané mrkve, 125 g strouhaného sýra Cheddar a ½ lžičky sušeného kopru
Tip
Nikdy nepřidávejte vaječné žloutky do horké omáčky najednou, protože by se mohly začít příliš rychle srážet a tvořit hrudky.