Základem jsou samozřejmě brambory, a to syrové.
Vhodnější jsou moučné brambory, které neobsahují příliš mnoho vody. Proto například nové brambory nepoužíváme, ale starší brambory jsou již ideální.
Oloupané brambory nastrouháme a to buď na speciálním struhadle, které je trochu drtí nebo na tzv. slzičkovém struhadle, kde strouháme na nudličky.
Oba způsoby jsou možné, podle zkušeností nudličky se sice trochu déle smaží, ale potřebují méně mouky na zahuštění.
Z nastrouhaných brambor podle potřeby slijeme vodu, pokapeme je trochu mlékem, pak netmavnou, přidáme vejce, sůl, trochu koření a zahustíme moukou.
Do tohoto základu pak můžeme přidávat podle chuti a možností zeleninu, uzeninu, další ingredience nebo si udělat bramboráky plněné.
INGREDIENCE
- 1/2 kg brambor
- 3 vejce
- polohrubá mouka
- 5 stroužků česneku
- snítky kopru
- 3 lžíce oleje
- sůl, pepř
- majoránka
POSTUP
- Brambory oloupeme a najemno nastrouháme.
- Přidáme vejce, utřený česnek, kopr, majoránku, pepř a sůl.
- Vmícháme 2-3 lžíce mouky, těsto musí zůstat tekuté.
- Na rozpáleném oleji zprudka opečeme bramboráky z obou stran dozlatova. Těsto naléváme z naběračky, špachtlí jemně rozetřeme po celé pánvi.
- Uchováváme pod pokličkou, podáváme se smetanou a snítkem kopru.