INGREDIENCE
- 600 g hladké mouky (pro hodně křehké těsto část mouky nahraďte solamylem nebo pudinkovým práškem s vhodnou příchutí)
- 400 g másla nebo rostlinného tuku
- 200 g moučkového cukru
- 2 žloutky
Nejčastějším druhem těsta je poměr 3-2-1-1, to znamená na 3 díly mouky dáváme 2 díly tuku, 1 díl cukru a 1 žloutek.
Recepty najdeme i na těsta více tučná, která používáme většinou na neslepované tvary nebo těsta méně tučná vhodná především na sušenky.
Všichni chceme, aby linecké cukroví bylo křehké – to ovlivníme především tím, že si budeme hlídat, kdy mění při pečení barvu. Pokud je vytáhneme včas, máme dobrý výsledek zaručen.
Podle vlastní chuti přidáváme do těsta i různé příchutě, které ovlivní barvu, chuť nebo vůni těsta. A nezapomeňte na ořechy!
POSTUP
- Vál posypeme mouku.
- Přidáme cukr a nakrájený nebo nastrouhaný tuhý tuk.
- Přidáme žloutek.
- Do těsta zahněteme další zvolené přísady. Konečky prstů zpracujeme vše jako na drobenku.
- Pak vše slepíme do hroudy.
- Těsto zabalíme do fólie nebo mikrotenového sáčku a odložíme do chladu alespoň na 2 hod.
- Vychlazené linecké těsto rozválíme na plát 3 – 5 mm.
- Vykrajujeme zvolené tvary, ty přeložíme na plech, který nevymazáváme, ale můžeme si jej vyložit pečícím papírem.
Pečeme v předehřáté troubě při 180° C zhruba 10 minut.-
Upečené tvary z plechu ihned lopatkou sejmeme a přeneseme na rovné tácy, aby se nezkroutily.
Cukroví, které nebudeme polévat polevou, můžeme dozdobit ještě před pečením kousky oříšků, mandlí nebo kandovaného ovoce, které zlehka vtlačíme do těsta.