Tohle srbské rizoto vás nadchne, zvlášť pokud milujete houby. Je jednoduché a přitom velmi chutné i syté. Vše navíc dokonale podtrhne bílé víno.
Ingredience:
- 4 lžíce oleje
- 1 středně velká cibule
- 300 g hub Portobello
- 1 hrnek kulaté bílé rýže
- 1 hrnek bílého vína (nejlépe kvalitní Chardonnay)
- 1 lžička vegety (nebo podobného koření, co běžně používáme)
- 1/4 lžičky bílého mletého pepře
- 2 hrnky vroucí vody
- 1 lžíce čerstvé petrželky
Postup:
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné kousky. Houby naopak pokrájíme na hrubší plátky.
- Rýži propláchneme, přecedíme a necháme okapat.
- V hrnci rozehřejeme olej a přihodíme cibuli.
- Necháme restovat a průběžně mícháme, aby získala cibulka zlatavý nádech.
- Přidáme houby a vaříme zhruba 4 minuty.
- Poté přidáme rýži, koření a zalijeme vínem. Necháme vařit a za občasného míchání počkáme, až se 2/3 vína odpaří.
- Nakonec přilijeme horkou vodu a vaříme ještě 15 – 20 minut.
- Pokud bude směs lepkavá, bude potřeba přidat ještě další vodu.
- Občas zamícháme a počkáme, až se voda odpaří a rýže bude mít požadovanou konzistenci.
- Pak už jen odstavíme a můžeme servírovat ozdobené nasekanou petrželkou.
Tip: Kdo chce, může ještě očistit jarní cibulku, nakrájet i se zelenou natí a posypat podle libosti.