Žampionová směs

Žampionová směs

Tohle srbské rizoto vás nadchne, zvlášť pokud milujete houby. Je jednoduché a přitom velmi chutné i syté. Vše navíc dokonale podtrhne bílé víno.

Ingredience:

  • 4 lžíce oleje
  • 1 středně velká cibule
  • 300 g hub Portobello
  • 1 hrnek kulaté bílé rýže
  • 1 hrnek bílého vína (nejlépe kvalitní Chardonnay)
  • 1 lžička vegety (nebo podobného koření, co běžně používáme)
  • 1/4 lžičky bílého mletého pepře
  • 2 hrnky vroucí vody
  • 1 lžíce čerstvé petrželky

Postup:

  • Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné kousky. Houby naopak pokrájíme na hrubší plátky.
  • Rýži propláchneme, přecedíme a necháme okapat.
  • V hrnci rozehřejeme olej a přihodíme cibuli.
  • Necháme restovat a průběžně mícháme, aby získala cibulka zlatavý nádech.
  • Přidáme houby a vaříme zhruba 4 minuty.
  • Poté přidáme rýži, koření a zalijeme vínem. Necháme vařit a za občasného míchání počkáme, až se 2/3 vína odpaří.
  • Nakonec přilijeme horkou vodu a vaříme ještě 15 – 20 minut.
  • Pokud bude směs lepkavá, bude potřeba přidat ještě další vodu.
  • Občas zamícháme a počkáme, až se voda odpaří a rýže bude mít požadovanou konzistenci.
  • Pak už jen odstavíme a můžeme servírovat ozdobené nasekanou petrželkou.

Tip: Kdo chce, může ještě očistit jarní cibulku, nakrájet i se zelenou natí a posypat podle libosti.

Rizoto s rýží a žampiony na bílém vínu.
Zdroj: https://balkanlunchbox.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.