Guláše máme zafixované s masem, ale věřte, že pokud někdo maso nemůže nebo nechce jíst, je tato varianta ideální náhražkou. Chutná skvěle a jeho příprava netrvá nijak dlouho.
Ingredience:
- 600 g čerstvých bílých žampionů
- 1 lžíce sušené mleté cibule
- 3 rozdrcené stroužky česneku
- 400 g nakrájených rajčat
- 500 ml zeleninového vývaru
- 300 g rajčatové pasty
- 2 polévkové lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička celého kmínu
- Sůl podle chuti
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 250 g vaječných nudlí
- 1/2 hrnku zakysané smetany
Postup:
- Žampiony nakrájíme na plátky a zatím odložíme stranou.
- Připravíme si pomalý hrnec a dáme do něj nakrájené houby, sušenou cibuli a česnek.
- Přimícháme nakrájená rajčata, zeleninový vývar, rajčatovou pastu, papriku, oregano, kmín i pepř.
- Zamícháme, osolíme a ještě jednou důkladně promícháme.
- Zaklopíme a vaříme až 9 hodin, když máme nízkou teplotu, naopak při vyšší teplotě stačí 4 1/2 hodiny.
- Před koncem vaření si uvaříme nudle podle návodu na obalu.
- Hotovou směs odklopíme a vmícháme zakysanou smetanu.
- Servírujeme s uvařenými nudlemi ozdobené lístky oregana.