Žampiony jsou nedílnou součástí našich kuchyní, i když nejraději je připravujeme jen tak restované s vajíčkem či na pizze. Ovšem v tomto případě jsou součástí naprosto dokonalého sosu, který podráždí vaše chuťové pohárky.
Ingredience:
- 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 velkou žlutou cibuli
- 3 stroužky česneku
- 200 g hnědých žampionů
- 3 lžíce neslaného másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 1/2 hrnku hovězího vývaru
- 2 lžíce Worcestrové omáčky
- Sůl podle chuti
- Špetka mletého černého pepře
Postup:
- Do pánve dáme olivový olej a zahřejeme na středním ohni.
- Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a vaříme po dobu 3 minut.
- Jakmile cibule zesklovatí, přihodíme prolisovaný česnek a necháme vařit dalších 30 sekund, až česnek provoní celou kuchyň.
- Houby nakrájíme na plátky a vhodíme do pánve.
- Necháme restovat zhruba 3 minuty, dokud nezískají zlatavý nádech a nezměknou.
- K houbám dáme rozpustit máslo, zasypeme moukou a za stálého míchání necháme povařit cca 1 minut, aby mouka trochu zhnědla.
- Stále mícháme, a přitom pomalu přiléváme hovězí vývar.
- Vaříme 4 až 5 minut, poté dochutíme Worcestrovou omáčku, a nakonec osolíme i opepříme podle chuti.
- Při servírování omáčkou zalijeme hotové grilované steaky.