Tak tohle je naprosto luxusní předkrm či svačinka! Kloboučky žampionů plněné směsí smetanového a modrého sýra, cibule, česneku, bílého vína a citronové šťávy jsou nezapomenutelnou delikatesou, kterou prostě musíte vyzkoušet!
Co budete potřebovat
- 24 velkých hnědých žampionů, očištěných
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- ½ cibule, nakrájená
- 4 stroužky česneku, lisované
- 2 lžíce bílého vína
- 1 lžíce citronové šťávy
- ¼ šálku strouhanky
- 110 g smetanového sýra
- ½ šálku modrého sýra
- ¼ lžičky soli nebo podle chuti
- ¼ lžičky pepře nebo podle chuti
- 1 lžíce petrželky (na ozdobu)
Postup
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Očistěte žampiony kartáčkem na houby a poté jemně odstraňte nožičky, aniž byste žampiony polámali.
- Žampiony položte na pekáč a pečte je 10 až 15 minut, dokud z nich nevyteče voda.
- Případnou další vlhkost nasajte papírovými ubrousky.
- Nakrájejte nožičky žampionů.
- Do pánve přidejte máslo a olivový olej a zahřívejte, dokud se máslo na střední teplotě nerozpustí.
- Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a restujte, dokud cibule nezesklovatí.
- Přidejte nakrájené nožičky a restujte další 3 minuty.
- Dále přidejte víno, citronovou šťávu a strouhanku a promíchejte.
- Přidejte také smetanový sýr a dobře míchejte, dokud se smetanový sýr nerozpustí a nezapracuje do směsi.
- Nakonec přidejte modrý sýr, promíchejte a vařte dalších pár minut.
- Osolte a opepřete a naplňte žampiony náplní.
- Pečte 10 až 15 minut.
- Ozdobte petrželkou.