Zapečená bramborová kaše s mletým masem

Zapečená bramborová kaše s mletým masem
Příprava: 20 minut Vaření: 70 minut Počet porcí: 7

Leží vám v lednici zbytek kaše z brambor a vy nevíte co sní? Přidejte k ní mleté jehněčí maso, šoupněte jí do trouby a nechte zapéct. Rázem se před vámi objeví jedinečný a nový pokrm, který si každý vychutná! Pokud ale i přes to toužíte po staré dobré klasice, zde je 6 receptů, jak si jí trochu oživit.

Co budeme potřebovat

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 kg jehněčího mletého masa
  • 2 cibule (nakrájené nadrobno)
  • 2 mrkve (jemně nakrájené)
  • 2 tyčinky celeru (nakrájené nadrobno)
  • 3 stroužky česneku (rozdrcené)
  • 1½ lžíce hladké mouky
  • 440 ml plechovka tmavého piva
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 60 ml worcesterské omáčky
  • 3 lžičky sušené máty
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 1 kg brambor (oloupaných, nakrájených)
  • 180 ml mléka
  • 2 žloutky
  • špetka muškátového oříšku
  • 150 g čedaru (nahrubo nastrouhaného)

Postup

  • Zahřejte olej v hrnci na středně vysokou teplotu, přidejte mleté maso a vařte 8 minut nebo dokud se tekutina neodpaří.
  • Přidejte cibuli, mrkev, celer a česnek a vařte za častého míchání dalších 5 minut.
  • Přisypte mouku a míchejte 1 minutu nebo dokud se vše dobře nespojí.
  • Za stálého míchání přidejte pivo, vývar, worcesterskou omáčku, mátu a kmín, přiveďte k varu a za častého míchání vařte 20 minut nebo dokud omáčka nezhoustne a jehněčí maso nezměkne.
  • Případně ještě okořeňte a nalijte do zapékací mísy o objemu 2 litry.
  • V hrnci zalijte brambory studenou osolenou vodou, přiveďte k varu a vařte 15-20 minut do změknutí.
  • Sceďte a brambory dejte stranou.
  • Přidejte do stejného hrnce mléko, znovu přiveďte k varu, poté stáhněte teplotu, přidejte brambory a rozmačkejte do hladka.
  • Vmíchejte žloutky, muškátový oříšek, dvě třetiny sýra a okořeňte.
  • Troubu předehřejte na 200°C.
  • Jehněčí maso potřeme kaší, posypeme zbylým sýrem a pečeme 30 minut, nebo dokud brambory nezezlátnou a omáčka nebude bublat.
  • Před podáváním nechte chladnout asi 15 minut.
Zapékací mísa a talířek plný krémové bramborové kaše s mletým masem a zeleninou.
Zdroj: nibblesandfeasts.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.