Leží vám v lednici zbytek kaše z brambor a vy nevíte co sní? Přidejte k ní mleté jehněčí maso, šoupněte jí do trouby a nechte zapéct. Rázem se před vámi objeví jedinečný a nový pokrm, který si každý vychutná! Pokud ale i přes to toužíte po staré dobré klasice, zde je 6 receptů, jak si jí trochu oživit.
Co budeme potřebovat
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 kg jehněčího mletého masa
- 2 cibule (nakrájené nadrobno)
- 2 mrkve (jemně nakrájené)
- 2 tyčinky celeru (nakrájené nadrobno)
- 3 stroužky česneku (rozdrcené)
- 1½ lžíce hladké mouky
- 440 ml plechovka tmavého piva
- 500 ml hovězího vývaru
- 60 ml worcesterské omáčky
- 3 lžičky sušené máty
- 2 lžičky mletého kmínu
- 1 kg brambor (oloupaných, nakrájených)
- 180 ml mléka
- 2 žloutky
- špetka muškátového oříšku
- 150 g čedaru (nahrubo nastrouhaného)
Postup
- Zahřejte olej v hrnci na středně vysokou teplotu, přidejte mleté maso a vařte 8 minut nebo dokud se tekutina neodpaří.
- Přidejte cibuli, mrkev, celer a česnek a vařte za častého míchání dalších 5 minut.
- Přisypte mouku a míchejte 1 minutu nebo dokud se vše dobře nespojí.
- Za stálého míchání přidejte pivo, vývar, worcesterskou omáčku, mátu a kmín, přiveďte k varu a za častého míchání vařte 20 minut nebo dokud omáčka nezhoustne a jehněčí maso nezměkne.
- Případně ještě okořeňte a nalijte do zapékací mísy o objemu 2 litry.
- V hrnci zalijte brambory studenou osolenou vodou, přiveďte k varu a vařte 15-20 minut do změknutí.
- Sceďte a brambory dejte stranou.
- Přidejte do stejného hrnce mléko, znovu přiveďte k varu, poté stáhněte teplotu, přidejte brambory a rozmačkejte do hladka.
- Vmíchejte žloutky, muškátový oříšek, dvě třetiny sýra a okořeňte.
- Troubu předehřejte na 200°C.
- Jehněčí maso potřeme kaší, posypeme zbylým sýrem a pečeme 30 minut, nebo dokud brambory nezezlátnou a omáčka nebude bublat.
- Před podáváním nechte chladnout asi 15 minut.