Pro letní měsíce je tenhle crumble naprosto ideální. Přestože je to zapékaný dezert, rozhodně stojí za to. Je chutný, šťavnatý a osvěžující.
Ingredience:
- 6 hrnků čerstvého ovoce – broskve, maliny, borůvky, jahody
- 3/4 hrnku krystalového cukru
- 1,5 hrnku hnědého cukru
- 1 chemicky neošetřený citron
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 1/4 lžičky soli
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 kostka másla
- 1/2 hrnku ovesných vloček
- vanilková zmrzlina na ozdobu
Postup:
- Připravíme si pekáč nebo zapékací misku a vymažeme máslem, kterým rozhodně nemusíme šetřit.
- Ovoce propláchneme, necháme okapat a poté nasypeme do velké mísy.
- Přisypeme 1/2 hrnku krystalového cukru, 1/2 hrnku hnědého, strouhanou citronovou kůru, 1 lžičku skořice, vanilkový extrakt, kukuřičný škrob a 1/4 lžičky soli.
- Důkladně promícháme a pustíme se do přípravy drobenky.
- V jiné misce smícháme 1/4 hrnku krystalového cukru, 1 hrnek hnědého cukru, 1 lžičku skořice, mouku, a 1 lžičku soli.
- Přilijeme rozpuštěné máslo s vanilkovým extraktem a prsty začneme zpracovávat, aby se všechny suroviny propojily s máslem a vznikly drobné kousky.
- Předehřejeme si troubu na 180°C.
- Ovoce přendáme do připraveného pekáčku, pokryjeme drobenkou a dáme do předehřáté trouby na 40 až 45 minut. Případně i méně, záleží na typu trouby. Důležité je, aby získal povrch zlatohnědý nádech.
- Upečené vyjmeme z trouby a zhruba na 30 – 60 minut odložíme stranou.
- Poté můžeme servírovat ozdobené vanilkovou zmrzlinou, případně i šlehačkou nebo čokoládou, co kdo má rád.