Tak jako ostatní těstoviny i tato slovenská a maďarská specialita chutná skvěle zapečená. Tentokrát ve společnosti rajčat a fazolí.
Ingredience
- 300 g tarhoni
- 16 větších rajčat
- 400 g loupaných rajčat z konzervy
- 70 g rajského protlaku
- 165 g černých fazolí
- 200 g ricotty
- 750 ml zeleninového vývaru
- 2 cibule
- 6 stroužků česneku
- 2 PL olivového oleje
- 200 ml červeného vína
- 1 čajová lžička sladké papriky
- 1 PL balzamikové redukce
- špetka sušeného tymiánu, rozmarýnu a petrželky
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Na rozpáleném oleji orestujte polovinu větších rajčat nakrájených na kousky společně s cibulí a česnekem. Přidejte sůl a pepř.
- Následně směs vložte do pekáče a dejte na 15 minut zapéct do trouby předehřáté na 200 °C.
- Posléze přelijte červeným vínem, přidejte rajčata z konzervy, protlak, sladkou papriku, balzamikovou redukci a bylinky.
- Snižte teplotu na 160 °C, přidejte tarhoňu, černé fazole a podlijte zeleninovým vývarem.
- Pečte přibližně po dobu jedné hodiny.
- Promíchejte a přidejte zbylou polovinu rajčat, dle potřeby opět podlijte vývarem či vodou.
- Zapékejte další hodinu a půl nebo dokud tarhoňa i rajčata nezměknou.
- Poté nechte pokrm lehce vychladnout a podávejte s ricottou.