Tento pokrm inspirovaný italskou kuchyní, je skvělý například jako snídaně a start do nového dne. Je plný zdravých surovin a bílkovin, které vaše tělo spolehlivě nastartují. Toto jídlo lze připravit i den předem, tudíž nemusíte ráno brzy vstávat!
Co budeme potřebovat
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 150 g nakrájené cibule
- 2 lžičky nasekaného čerstvého tymiánu
- ½ lžičky červené papriky
- Sůl
- 280 g artyčokových srdcí
- 2 stroužky česneku (prolisované)
- 750 g nakrájených rajčat z konzervy ve vlastní šťávě
- 230 g brambor (oloupané, nakrájené kostky)
- 2 lžíce scezených kapary
- 8 vajec
- 40 g nastrouhaného parmazánu
Postup
- V pánvi si zahřejeme olivový olej
- Přidáme nakrájenou cibuli, nasekaný tymián a červenou papriku
- Zamícháme a lehce posypeme hrubou solí a opékáme asi 10 minut, dokud cibule nezměkne a nezezlátne
- Přidáme artyčoky a česnek, mícháme asi 1 minutu
- Vmícháme na kostičky nakrájená rajčata i se šťávou a přivedeme k varu
- Snížíme teplotu a pánev zakryjeme pokličkou a vaříme 15 minut
- Mezitím si uvaříme brambory v malém hrnci ve vroucí osolené vodě do měkka
- Brambory scedíme a přidáme je společně s kapary do rajčatovo-artyčokové omáčky
- Pánev znovu přikryjeme a 5 minut dusíme
- Vše dochutíme solí a pepřem
- Troubu si předehřejeme troubu na 180 stupňů
- Rajčatovo-artyčokovou omáčku nalijeme do skleněné zapékací mísy
- Pomocí lžíce uděláme v omáčce 8 důlků pro vejce
- Do každého důlku rozklepneme 1 vejce
- Mísu vložíme do trouby a pečeme 12 až 16 minut, dokud se bílky a žloutky neupečou
- Poté mísu vyndáme z trouby a posypeme jí strouhaným parmazánem a podáváme