Zapečená vepřová panenka Wellington

Zapečená vepřová panenka Wellington
Příprava: 20 minut Vaření: 50 minut Počet porcí: 5

Oblíbená vepřová panenka. Recept je nejen velice známý, a jak už to k tomu patří, je velice chutný.

INGREDIENCE:

  • olivový olej
  • 2 velké vepřové panenky (cca 800 g)
  • 1 šalotka
  • 50 g másla
  • 150 g žampionů
  • hrst šalvěje
  • hrst petrželky
  • hrst pažitky
  • 100 g špenátu
  • 10 plátků prosciutta nebo slaniny
  • 50 g kuřecí játrové paštiky

Na těsto:

  • 500 g listového těsta
  • 2 žloutky smíchané se lžičkou vody

POSTUP:

  • Panenku si očistěte a odřízněte konce.
  • Osolte, opepřete a osmažte ze všech stran na rozpáleném oleji. Každou panenku smažte maximálně 2 minuty.
  • Na másle si orestujte nadrobno nakrájenou šalotku, pak přidejte na plátky nakrájené žampiony, duste doměkka, před koncem přidejte nasekané bylinky.
  • Mezitím si na trošce oleje nechte špenát povadnout, pak z něj vymačkejte přebytečnou šťávu a nasekejte jej.
  • Nachystejte si dva velké kusy potravinové fólie, do které se bude panenka balit. 
  • Na fólii vyskládejte těsně vedle sebe dvě (možná i více podle délky plátků) řady slaniny nebo prosciutta. 
  • Na ně rozetřete paštiku, na ni pak dejte panenky, mezi panenky dejte žampiony a špenát. 
  • Pak vše důkladně zabalte do slaniny nebo šunky a vytvarujte úhledný bochník, který upevnětě fólií a dejte zatím do lednice.
  • Vyválejte si listové těsto a následně do něj dejte nachystanou panenku.
  • Okraje těsta si potřete žloutky s vodou, zabalte a potřete také zbytek těsta. 
  • Dejte péct na 200°C na asi 35-40 minut (podle teploty masa, která by měla dosáhnout 65°C).
  • Po upečení nechte ještě odstát dalších 10 minut.
Panenka zapečená v křupavém listovém těstě.
delicious.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.