Oblíbená vepřová panenka. Recept je nejen velice známý, a jak už to k tomu patří, je velice chutný.
INGREDIENCE:
- olivový olej
- 2 velké vepřové panenky (cca 800 g)
- 1 šalotka
- 50 g másla
- 150 g žampionů
- hrst šalvěje
- hrst petrželky
- hrst pažitky
- 100 g špenátu
- 10 plátků prosciutta nebo slaniny
- 50 g kuřecí játrové paštiky
Na těsto:
- 500 g listového těsta
- 2 žloutky smíchané se lžičkou vody
POSTUP:
- Panenku si očistěte a odřízněte konce.
- Osolte, opepřete a osmažte ze všech stran na rozpáleném oleji. Každou panenku smažte maximálně 2 minuty.
- Na másle si orestujte nadrobno nakrájenou šalotku, pak přidejte na plátky nakrájené žampiony, duste doměkka, před koncem přidejte nasekané bylinky.
- Mezitím si na trošce oleje nechte špenát povadnout, pak z něj vymačkejte přebytečnou šťávu a nasekejte jej.
- Nachystejte si dva velké kusy potravinové fólie, do které se bude panenka balit.
- Na fólii vyskládejte těsně vedle sebe dvě (možná i více podle délky plátků) řady slaniny nebo prosciutta.
- Na ně rozetřete paštiku, na ni pak dejte panenky, mezi panenky dejte žampiony a špenát.
- Pak vše důkladně zabalte do slaniny nebo šunky a vytvarujte úhledný bochník, který upevnětě fólií a dejte zatím do lednice.
- Vyválejte si listové těsto a následně do něj dejte nachystanou panenku.
- Okraje těsta si potřete žloutky s vodou, zabalte a potřete také zbytek těsta.
- Dejte péct na 200°C na asi 35-40 minut (podle teploty masa, která by měla dosáhnout 65°C).
- Po upečení nechte ještě odstát dalších 10 minut.