Zapečená vepřová plec s rozmarýnem a cherry rajčaty

Zapečená vepřová plec s rozmarýnem a cherry rajčaty

Tento jednoduchý recept je vhodný pro celou rodinu. Nabízí spoustu dobrých chutí a připravuje se ze snadno dostupných ingrediencí. To vše navíc připravíte v jednom pekáči, případně v zapékací pánvi. Správně připravený pokrm zdobí křupavé brambory a šťavnaté masíčko.

Ingredience:

  • 6 velkých brambor
  • 6 stroužků česneku
  • 3 středně velké cibule
  • 5 – 6 lžic extra panenského olivového oleje
  • 3 – 4 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 4 silnější plátky vepřové plece
  • 100 – 120 g cherry rajčat
  • 1 – 2 polévkové lžíce sladké mleté papriky
  • Hrubá mořská sůl podle chuti

Postup:

  • Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 240°C.
  • Očistíme česnek a necháme ho vcelku.
  • Oloupeme cibuli a rozkrájíme na čtvrtky.
  • Brambory zbavíme slupky, přepůlíme a pokrájíme na stejně silné plátky.
  • Rozprostřete brambory do pánve, kterou je možné vložit do trouby. Pokud nemáte stačí pekáček.
  • Přidejte cibuli, česnek i celá cherry rajčata.
  • Ochuťte mořskou solí a posypte lístky rozmarýnu.
  • Zalijte olivovým olejem a důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
  • Potom vložte pánev do trouby a nechte péct 35 minut.
  • Po uplynutí této doby pánev vyjměte a vše pomocí obracečky otočte opečenou stranou dolů.
  • Vezměte maso, potřete jej olivovým olejem, posypte paprikou a mořskou solí.
  • Prsty vše pečlivě rozetřete po obou stranách, aby bylo maso dobře ochuceno.
  • Připravte si jinou pánev, nahřejte jí a vložte do ní maso.
  • Nechte chvíli po obou stranách zatáhnout, aby zůstalo šťavnaté.
  • Poté přendejte k bramborám do druhé pánve/pekáčku a vložte společně do trouby.
  • Nechte péct asi 25 minut, ale průběžně kontrolujte, aby se vám náhodou nepřipálily brambory.
  • Podle tloušťky masa může pečení trvat 25 minut, ale klidně jen 15 minut. Záleží na typu trouby i na tom, jak moc máte rádi maso propečené.
  • Když je vše hotové, servírujte společně a ozdobte ještě troškou rozmarýnu.
Pečené maso s paprikou, bramborami, cibulí, česnekem a rozmarýnem.
Zdroj: https://www.lydiagerratt.com/
Katka Horáková

Autor článku
Katka Horáková

Jmenuji se Katka a práce s texty je nejen mou profesí, ale zároveň celoživotním koníčkem. Je to má vášeň stejně jako kvalitní čokoláda. Mám ráda výzvy a baví mě hrát si se slovy tak, aby byl výsledek dokonalý a přesně podle představ klienta. Mám více než 15 let praxe. Kromě toho moc ráda vařím i peču, vymýšlím recepty a stále zkouším něco nového.

Líbil se vám tento recept? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.