Zapečená zelenina s mletým masem a čedarem

Zapečená zelenina s mletým masem a čedarem
Příprava: 80 minut Vaření: 60 minut Počet porcí: 6

Tak tohle je naprostá bomba! Kombinace mletého hovězího masa, sýrové omáčky a zeleniny je plná neuvěřitelné chuti, kterou ocení všichni vaši hosté.

INGREDIENCE

  • 1 kg mletého hovězího masa (nejlépe 90% libového)
  • 1 lžíce slaného másla
  • 1 velká cibule, nakrájená
  • 1 velká mrkev, oloupaná a nakrájená nadrobno
  • 1 řapíkatý celer, nakrájený nadrobno
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžička papriky
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • ½ lžičky pepře
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • ½ šálku suchého červeného vína
  • 2 lžičky worcesterské omáčky
  • ¾ šálku kuřecího vývaru
  • 1 velký květák nakrájený na malé růžičky
  • 2 šálky mléka
  • 2 polévkové lžíce plus 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 3 šálky nastrouhaného čedaru
  • ¼ lžičky mletého bílého pepře

POSTUP

  • Troubu předehřejte na 175° Celsia.
  • Nastříkejte zapékací misku o objemu 2 a ½ litru olejem ve spreji.
  • Ve velkém hrnci vybaveném parním košem přiveďte k varu 2,5 až 5 cm vody.
  • Květák vařte v páře, dokud nebude téměř měkký, 3 až 4 minuty.
  • Dejte stranou.
  • Nastříkejte velkou nepřilnavou pánev olejem ve spreji a nechte na středně vysokém ohni rozehřát.
  • Přidejte hovězí maso a restujte za stálého míchání a drcení vařečkou, dokud nezhnědne, 5 až 7 minut.
  • Přemístěte hovězí maso do mísy.
  • Vraťte pánev na středně vysokou teplotu a přidejte máslo.
  • Krouživým pohybem pánve rozpusťte máslo.
  • Přidejte cibuli, mrkev, řapíkatý celer a sůl a restujte za častého míchání, dokud zelenina nezměkne a cibule nezesklovatí, 4 až 6 minut.
  • Přidejte papriku, tymián a pepř a restujte za stálého míchání, dokud se tymián nerozvoní, 30 až 90 sekund.
  • Přidejte rajčatový protlak a vmíchejte do zeleniny.
  • Přidejte červené víno a worcesterskou omáčku a vařte za stálého míchání, dokud se víno téměř neodpaří.
  • Přilijte vývar a za občasného míchání přiveďte k varu.
  • Vařte, dokud nebude zelenina měkká a omáčka velmi hustá, 4 až 6 minut.
  • Přidejte vařené hovězí maso zpět do této směsi.
  • Dejte stranou.
  • Zahřejte 1 a ½ šálku mléka ve středním hrnci na středně vysokém plameni.
  • V malé misce rozšlehejte zbývající ½ šálku mléka a kukuřičný škrob.
  • Kaši z kukuřičného škrobu zašlehejte do napařujícího se mléka a za stálého šlehání na plameni přiveďte k varu.
  • Když směs bublá a zhoustne, stáhněte z ohně a vmíchejte 2 šálky nastrouhaného čedaru a pepř.
  • Na dno zapékací mísy navrstvěte polovinu květáku.
  • Navrch dejte polovinu hovězí směsi.
  • Zalijte polovinou sýrové omáčky.
  • Opakujte se zbylým květákem, hovězí směsí a sýrovou omáčkou.
  • Zasypte zbylým čedarem.
  • Pečte, dokud pokrm nezačne bublat a květák nezměkne, 20 až 25 minut.
  • Před podáváním nechte 10 minut vychladnout.
Květák pečený s mletým masem, sýrem a další zeleninou servírovaný v zapékací míse se lžící, ozdobený čerstvými bylinkami.
www.cabotcheese.coop

Možná se vám budou hodit naše recenze nejlepších digestoří. Kdo vyhrál v našem srovnání? 

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.