Jednoduchý, a přesto velmi chutný recept potěší vaše chuťové pohárky. Stačí k tomu jen blanšírovaný květák a pár běžných ingrediencí, díky čemuž se dá vykouzlit luxusní oběd i večeře.
Ingredience:
- 2 malé hlavy květáku nakrájené na růžičky
- 2 polévkové lžíce másla
- 3 prolisované stroužky česneku
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 hrnky plnotučného mléka
- 60 g měkčího smetanového sýra
- 1 a 1/2 hrnku strouhaného čedaru
- Mořská sůl a mletý černý pepř podle chuti
- 6 plátků anglické slaniny, osmažené a nasekané na drobné kousky
- 1 nakrájenou zelenou cibulku
Postup:
- Nejdříve si předehřejeme troubu na 175 stupňů a připravíme si na plotnu hrnec s vodou. Tu přivedeme k varu, osolíme a vhodíme do ní připravený květák. Vaříme 3 minuty.
- Mezitím si nachystáme mísu se studenou vodou a ledem. Po třech minutách vyjmeme co nejrychleji květák z hrnce a vložíme do mísy s ledem, aby se šokově ochladil.
- Ihned zase vyjmeme, odložíme stranou a necháme okapat.
- Do velké pánve dáme rozpustit máslo, přihodíme česnek a restujeme, dokud nezačne vonět, což trvá cca 1 – 2 minuty.
- Zasypeme moukou a mícháme po dobu 2 minut. Zalijeme mlékem a přivedeme k mírnému varu.
- Přihodíme smetanový a šleháme metlou, dokud se nespojí s ostatními surovinami.
- Poté odstraníme z plotny, přisypeme nastrouhaný čedar a budeme míchat až se sýr zcela rozpustí. Nakonec dochutíme solí a pepřem.
- Do zapékací mísy nasypeme okapaný květák a přelijeme sýrovou omáčkou. Lehce promícháme, aby se omáčka dostala všude.
- Posypeme polovinou slaniny a cibulky, promícháme a zasypeme sýrem.
- Znovu poházíme slaninu s cibulkou a vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme zhruba 30 minut, aby květák změknul, sýr se rozpustil a utvořil se zlatavě hnědý povrch.
Tip: Kdo chce, může ještě osmažený květák jemně osolit. Jako přílohu si připravte hranolky nebo bramborovou kaši.