Zapečená zeleninová mísa

Zapečená zeleninová mísa

Jednoduchý, a přesto velmi chutný recept potěší vaše chuťové pohárky. Stačí k tomu jen blanšírovaný květák a pár běžných ingrediencí, díky čemuž se dá vykouzlit luxusní oběd i večeře.

Ingredience:

  • 2 malé hlavy květáku nakrájené na růžičky
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 3 prolisované stroužky česneku
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 hrnky plnotučného mléka
  • 60 g měkčího smetanového sýra
  • 1 a 1/2 hrnku strouhaného čedaru
  • Mořská sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • 6 plátků anglické slaniny, osmažené a nasekané na drobné kousky
  • 1 nakrájenou zelenou cibulku

Postup:

  • Nejdříve si předehřejeme troubu na 175 stupňů a připravíme si na plotnu hrnec s vodou. Tu přivedeme k varu, osolíme a vhodíme do ní připravený květák. Vaříme 3 minuty.
  • Mezitím si nachystáme mísu se studenou vodou a ledem. Po třech minutách vyjmeme co nejrychleji květák z hrnce a vložíme do mísy s ledem, aby se šokově ochladil.
  • Ihned zase vyjmeme, odložíme stranou a necháme okapat.
  • Do velké pánve dáme rozpustit máslo, přihodíme česnek a restujeme, dokud nezačne vonět, což trvá cca 1 – 2 minuty.
  • Zasypeme moukou a mícháme po dobu 2 minut. Zalijeme mlékem a přivedeme k mírnému varu.
  • Přihodíme smetanový a šleháme metlou, dokud se nespojí s ostatními surovinami.
  • Poté odstraníme z plotny, přisypeme nastrouhaný čedar a budeme míchat až se sýr zcela rozpustí. Nakonec dochutíme solí a pepřem.
  • Do zapékací mísy nasypeme okapaný květák a přelijeme sýrovou omáčkou. Lehce promícháme, aby se omáčka dostala všude.
  • Posypeme polovinou slaniny a cibulky, promícháme a zasypeme sýrem.
  • Znovu poházíme slaninu s cibulkou a vložíme do předehřáté trouby.
  • Pečeme zhruba 30 minut, aby květák změknul, sýr se rozpustil a utvořil se zlatavě hnědý povrch.
Květák zapékaný se smetanovým sýrem, mlékem a slaninou s vůní česneku
Zdroj: https://www.delish.com

Tip: Kdo chce, může ještě osmažený květák jemně osolit. Jako přílohu si připravte hranolky nebo bramborovou kaši.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.