Pořádáte malé posezení s přáteli a nemáte absolutně žádný nápad, co jim připravit? Zkuste tento jednoduchý recept na crumble, který je hned hotový a skvěle chutná.
Ingredience:
Drobenka:
- 1,5 hrnku ovesných vloček
- 3/4 hrnku polohrubé mouky
- 3/4 hnědý cukr
- 2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky jemné mořské soli
- 3/4 hrnku rozpuštěného másla
Náplň:
- 2/3 hrnku krystalového cukru
- 1/4 hrnku kukuřičného škrobu
- 8 hrnků čerstvých borůvek
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
Postup:
- Nejdříve začneme tím, že si předehřejeme troubu na 175°C.
- Ve střední misce smícháme ovesné vločky, mouku, hnědý cukr, skořici i sůl.
- Vmícháme rozpuštěné máslo a mícháme tak dlouho, dokud se všechny kousky nenavlhčí od másla a nezačnou se tvořit malé hrudky.
- Hotovou drobenku uložíme na 30 minut do ledničky.
- Vezmeme si jinou mísu a nasypeme do ní krystalový cukr s kukuřičným škrobem a promícháme.
- Přidáme borůvky, vanilkový extrakt i citronovou šťávu a mícháme, aby se vše spojilo a promísilo.
- Připravíme si větší pekáč nebo zapékací mísu a namažeme silnější vrstvou másla.
- Ovocnou náplň rozprostřeme na celé dno a posypeme drobenkou.
- Dáme do trouby a pečeme 45 minut, aby se na povrchu utvořila zlatohnědá světlá vrstva a po stranách probublávalo ovoce.
- Poté vyjmeme, necháme 15 – 20 minut odpočinout a můžeme servírovat.
- Na ozdobu se hodí šlehačka nebo vanilková zmrzlina.