Zapečené bramborové slupky plněné smetanovou, nadýchanou bramborovou kaší, s pořádnou dávkou mozzarelly, křupavou křehkou brokolicí a samozřejmě – šunkou! Mozzarellu si můžete vychutnat i v dalších podobách, které najdete v těchto receptech s tímto italským sýrem.
Co budeme potřebovat
- 6 velkých brambor
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
Na náplň
- 250 g smetanového sýra
- 200 g másla
- 250 g mozzarelly + na posypání
- 1/2 lžíce soli
- 1 lžička černého pepře
- 1/2 lžičky mleté hořčice
- 1/4 lžičky papriky
- 400 g brokolice
- 300 g šunky
Postup
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Brambory omyjeme, potřeme olivovým olejem, dochutíme solí a dáme na plech.
- Pečte 60–90 minut, dokud nebudou upečené a měkké. Podle velikosti brambor.
- Vyjměte brambory z trouby, ale nechte troubu zapnutou, snižte teplotu na 180°C.
- Nechte brambory vychladnout po dobu 15–30 minut, dokud nevychladnou natolik, aby se s nimi dalo manipulovat.
- Mezitím nakrájejte brokolici na růžičky a vložte do skleněné misky s 125 ml vody a dejte do mikrovlnné trouby na vysoký výkon na 2 minuty, dokud nezměkne, a poté nakrájejte na menší kousky.
- Nakrájejte šunku.
- Když brambory vychladnou, vodorovně je rozpulte.
- Velkou lžící vydlabejte střed a vložte vydlabané brambory na plech. Nechte trochu brambor ve slupce, tak vytvoří lodičku na náplň.
- Do mísy s vydlabanými středy brambor přidejte máslo, mozzarellu, smetanový sýr, sůl, pepř, mletou hořčici a papriku.
- Mixujte, dokud se směs nespojí a nebude krémová.
- Do bramborové směsi vmíchejte šunku a brokolici.
- Směs rovnoměrně rozdělte mezi všechny brambory.
- Směs ještě posypte mozzarellou.
- Vložte brambory do trouby a pečte dalších 20 minut, dokud se náplň nezahřeje a sýr se nerozpustí.
- Ozdobte například čerstvým mletým pepřem a pažitkou nebo zelenou cibulkou.
Aby vaše plnící směs mohla být krémově hladká, je potřeba mít po ruce kvalitní a výkonný tyčový mixér. Jaký si vybrat, aby vám dlouho vydržel a sloužil se dozvíte v naší recenzi!