Vyzkoušejte tento skvělý recept, který je zalitý rychlou a jednoduchou omáčkou.
Vhodné i pro vegany!
Ingredience
Brambory:
- 4 brambory
- 4 šálky sušených hub
- 4 šálky baby špenátu
- 2 stroužky česneku (nasekaného najemno)
- 1 polévková lžíce kokosového oleje
- 1 polévková lžíce mandlového másla
- 1 polévková lžíce balzamikového octa
- citronová šťáva (z 1 citronu)
- špetka soli
Veganská omáčka:
- 3 šálky zeleninového vývaru
- 2 polévkové lžíce bílé shiro miso pasty
- 1 polévkové lžíce cibulového prášku
- 2 polévkové lžíce bezlepkové sójové omáčky Tamari
- ¼ šálku droždí
- ¼ šálku bio šípkového prášku (zakoupíte v obchodě se zdravou výživou)
- ¼ šálku veganského másla
Postup
Brambory:
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Po bocích každého bramboru udělejte, pomocí vidličky, díry – napomůžete tak úniku tepla při pečení.
- Každý brambor zabalte do alobalu a pečte v troubě 40–50 minut.
- Zatímco se brambory pečou, připravte si pánev.
- Na pánvi rozehřejte kokosový olej a osmahněte na něm česnek, houby a vše dochuťte špetkou soli. Vařte 5–10 minut.
- V misce smíchejte mandlové máslo, balzamikový ocet a citronovou šťávu. Vše nalijte na zeleninu v pánvi. Pokračujte ve vaření, dokud houby nezhnědnou a nezměknou.
- Přidejte špenát a vařte 2–3 minuty.
- Upečené brambory rozkrojte a naplňte houbovou směsí z pánve.
- Při rozbalování pozor, abyste se neopařili párou, která se v alobalu nahromadila.
Veganská omáčka:
- V mixéru zkombinujte zeleninový vývar, miso pastu, cibulový prášek, sójovou omáčku, droždí a šípkový prášek (ten můžete nahradit moukou nebo kukuřičným škrobem). Mixujte dohladka, aby se všechny ingredience spojily.
- V hrnci rozpusťte veganské máslo a přidejte rozmixovanou směs. Vařte, dokud nezačne omáčka houstnout. Potrvá to asi 8–10 minut.
- Hotovou omáčku na brambory nalijte a podávejte.
Chutnají vám podobné pokrmy? Pak vyzkoušejte další recepty na pečené brambory.