Zapečené brambory s houbami a špenátem

Zapečené brambory s houbami a špenátem
Příprava: 30 minut Vaření: 70 minut Počet porcí: 4

Vyzkoušejte tento skvělý recept, který je zalitý rychlou a jednoduchou omáčkou. 

Vhodné i pro vegany!

Ingredience

Brambory: 

  • 4 brambory
  • 4 šálky sušených hub
  • 4 šálky baby špenátu 
  • 2 stroužky česneku (nasekaného najemno)
  • 1 polévková lžíce kokosového oleje
  • 1 polévková lžíce mandlového másla
  • 1 polévková lžíce balzamikového octa
  • citronová šťáva (z 1 citronu)
  • špetka soli

Veganská omáčka:

  • 3 šálky zeleninového vývaru
  • 2 polévkové lžíce bílé shiro miso pasty
  • 1 polévkové lžíce cibulového prášku
  • 2 polévkové lžíce bezlepkové sójové omáčky Tamari
  • ¼ šálku droždí
  • ¼ šálku bio šípkového prášku (zakoupíte v obchodě se zdravou výživou)
  • ¼ šálku veganského másla

Postup

Brambory:

  • Předehřejte troubu na 200°C. 
  • Po bocích každého bramboru udělejte, pomocí vidličky, díry – napomůžete tak úniku tepla při pečení. 
  • Každý brambor zabalte do alobalu a pečte v troubě 40–50 minut. 
  • Zatímco se brambory pečou, připravte si pánev. 
  • Na pánvi rozehřejte kokosový olej a osmahněte na něm česnek, houby a vše dochuťte špetkou soli. Vařte 5–10 minut. 
  • V misce smíchejte mandlové máslo, balzamikový ocet a citronovou šťávu. Vše nalijte na zeleninu v pánvi. Pokračujte ve vaření, dokud houby nezhnědnou a nezměknou. 
  • Přidejte špenát a vařte 2–3 minuty. 
  • Upečené brambory rozkrojte a naplňte houbovou směsí z pánve. 
  • Při rozbalování pozor, abyste se neopařili párou, která se v alobalu nahromadila. 

Veganská omáčka:

  • V mixéru zkombinujte zeleninový vývar, miso pastu, cibulový prášek, sójovou omáčku, droždí a šípkový prášek (ten můžete nahradit moukou nebo kukuřičným škrobem). Mixujte dohladka, aby se všechny ingredience spojily. 
  • V hrnci rozpusťte veganské máslo a přidejte rozmixovanou směs. Vařte, dokud nezačne omáčka houstnout. Potrvá to asi 8–10 minut. 
  • Hotovou omáčku na brambory nalijte a podávejte. 

Brambory zapečené s houbami a špenátem.
zdroj: twospoons.ca

Chutnají vám podobné pokrmy? Pak vyzkoušejte další recepty na pečené brambory.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.