Jednoduché jídlo s úžasnou chutí! Takový je tento zapékaný pokrm z brambor, mletého hovězího masa, čedaru a dezertního vína Marsala. Vyzkoušejte ho i vy!
Co budete potřebovat
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 střední cibule, nakrájená
- 1 lžíce olivového oleje
- špetka soli
- špetka mletého černého pepře
- 1 lžička sušeného česneku
- 2 lžíce hladké mouky
- 1/2 šálku dezertního vína Marsala
- 1/2 šálku hovězího vývaru
- 1/2 šálku nastrouhaného sýra čedar
- 1 velká brambora
- 1/3 šálku mléka
- 2 šálky vařící vody
- 1 lžíce másla
- nasekaná petrželka na ozdobu
Postup
- Předehřejte troubu na 230°C.
- Do velké pánve na středně vysokém plameni přidejte olej a 3 minuty smažte cibuli.
- Přidejte mleté hovězí maso, sůl, pepř a sušený česnek.
- Mleté hovězí maso nalámejte lžící a několik minut opékejte.
- Do pánve nalijte Marsalu a nechte zredukovat na polovinu.
- Navrch masa nasypte mouku a promíchejte.
- Vařte 2 minuty a poté přidejte hovězí vývar.
- Míchejte, dokud omáčka nezhoustne.
- Vařte 2 minuty.
- Bramboru nakrájejte na tenké plátky.
- Ve velkém hrnci smíchejte brambory, 1 lžíci másla, vodu a tolik mléka, aby byly brambory zakryty.
- Přiveďte k varu na středním plameni, promíchejte a vařte 8 minut.
- Nalijte masovou směs do 23 x 23 cm zapékací mísy, kterou předtím nastříkejte olejem ve spreji.
- Navrch přidejte sýr čedar.
- Uvařené brambory navrstvěte na směs čedaru a masa.
- Smíchejte 1 lžíci rozpuštěného másla, 1/3 šálku mléka a koření dle výběru a podle chuti přidejte ještě trochu sýra.
- Směs nalijte na brambory.
- Pečte 20 minut odkryté nebo dokud není vršek zlatohnědý a okraje křupavé.
- Nechte 10 minut odpočinout (omáčka odstátím zhoustne), posypte petrželkou na ozdobu (volitelně) a podávejte.
Možná se vám budou hodit naše recenze stolních trub! Kterou bychom nejvíce doporučili, a kterou naopak ne?