Plněné pečené brambory smetanovým čedarem, slaninou a kuřetem, je jemné a lahodné jídlo, které se hodí pro každou příležitost. Tento recept je ideální pro spotřebování zbytků, čímž zamezíte jeho plýtvání, tak jako naše gratinované brambory.
Co budeme potřebovat
- 6 velkých brambor
- 500 g kuřecích prsou
- 1 lžíce kořenící směsi (viz níže)
- 120 g smetanového sýra
- 3 plátky opečené slaniny
- 250 g strouhaného sýra čedar
Kořenící směs:
- cibulový prášek
- kopr
- petržel
- česnekový prášek
- sůl
- pepř
- sušená pažitka
Na ozdobu
- slanina
- pažitka
- ranč dresink
- rozdrobený modrý sýr
Postup
- Přidejte kuře do pomalého hrnce a posypte směsí koření.
- Na kuře položte blok smetanového sýra.
- Přikryjte a vařte na vysokou teplotu 2,5–3 hodiny nebo na nízkou teplotu asi 4–5 hodin.
- Mezitím upečte brambory do měkka v troubě a nechte vychladnout.
- Když je kuře hotové, sejměte víko a natrhejte kuře přímo v hrnci pomocí dvou vidliček.
- Vmíchejte ¾ nakrájené slaniny a nastrouhaný čedar.
- Ostrým nožem udělejte v horní části každé brambory podélný zářez, dávejte pozor, abyste brambory nerozřízli úplně na polovinu.
- Konce jemně zmáčkněte, aby se brambory co nejvíce otevřely, ale aby se úplně otevřely.
- Vnitřek osolte, opepřete a vnitřek brambory jemně načechrejte vidličkou.
- Přidejte trochu másla. Poté naplňte kuřecí směsí.
- Každý brambor ozdobte strouhaným čedarem a zbylou nakrájenou slaninou.
- Brambory rozložte na plech vyložený alobalem a opékejte 5 minut nebo dokud se sýr nerozpustí.
- Ozdobte čerstvou mletou pažitkou, modrým sýrem a slaninou. Podávejte s dresinkem.
Bílý vinný nebo červený vinný ocet můžete nahradit jakýmkoli jiným octem – obyčejným bílým octem, balzamikem, sherry atd. Vhodnou náhradou by byla i citronová šťáva.
Pokud chcete kuře marinovat, promíchejte zálivku a vložte ji do sáčku na zip s kuřetem a marinujte až 24 hodin.