Představte si křupavé pečené brambory s domácí pikantní rajčatovou omáčkou a sýrem halloumi, to vše zapečené do naprosté dokonalosti. Sbíhají se vám sliny? Tak si to pojďme připravit!
Ingredience
- 600 -700 g nových brambor
- olivový olej
- 2 x 225g balení halloumi, nakrájeného na plátky
- 200 g řeckého jogurtu
- 1 jarní cibulka, jemně nakrájená (volitelně)
Na omáčku:
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 červená cibule, nakrájená
- 2 tučné stroužky česneku, rozdrcené
- 5 cm čerstvého zázvoru, nastrouhaného
- ½ lžičky chilli vloček
- 400 g nakrájených rajčat v konzervě
- 4 nakrájená sušená rajčata
- 1 lžička sušeného oregana nebo majoránky
- hrst lístků bazalky a navíc na ozdobu
- 1 lžička melasy z granátového jablka a navíc na pokapání
Postup
- Troubu zahřejte na 220°C.
- Brambory vařte ve velkém hrnci s vodou 12–15 minut, dokud nezměknou.
- Nechte dobře okapat, poté vyklopte do nádoby vhodné do trouby a jemně je rozmačkejte zadní částí lžíce.
- Pokapejte olivovým olejem, dobře okořeňte a pečte 20–30 minut dokřupava.
- Na omáčku rozehřejte pánev, přidejte extra panenský olivový olej a cibuli, česnek a zázvor opékejte s trochou soli na mírném ohni za občasného míchání 8 minut do změknutí.
- Vmíchejte chilli vločky a rajčata, poté vypláchněte plechovku 200 ml vody a přidejte i tu.
- Přidejte sušená rajčata, sušené a čerstvé bylinky a melasu z granátového jablka a poté 10 minut duste na mírném ohni.
- Podle chuti přidejte více soli a pepře, ale pamatujte, že halloumi je slané, takže to nepřehánějte.
- Jakmile jsou brambory křupavé, zapněte v troubě funkci gril na středně vysokou teplotu.
- Na brambory lžící nalijte rajčatovou omáčku a navrch položte halloumi.
- Potřete olejem a poté grilujte 5–6 minut, dokud halloumi nezezlátne.
- Navrch dejte jogurt, jarní cibulku (pokud používáte), bazalku a kapku melasy z granátového jablka.
Pokud se burgerů nemůžete nabažit, tak pro vás máme nejlepší recepty na domácí grilované hamburgery!