Užijte si toto jednoduché a voňavé jídlo z brambor, čerstvého špenátu, kopřiv a uzeného, které si zamiluje celá rodina!
Co budete potřebovat
- 1 kg brambor
- 250 g špenátových listů
- 150 g uzeného masa
- 200 g strouhaného sýra
- 1 cibule
- 1 lžíce másla
- 1 zarovnaná lžíce hladké mouky
- 1 kelímek 12% smetany
- 2 stroužky česneku
- hrst čerstvé kopřivy
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
Postup
- Do většího hrnce dejte vařit osolenou vodu.
- Brambory důkladně omyjte, oloupejte a nakrájejte na hrubší plátky.
- Plátky brambor vhoďte do vroucí vody a 10 minut vařte.
- Poté vodu slijte.
- Mezitím cibuli nakrájejte nadrobno a lehce orestujte na másle.
- Poprašte hladkou moukou, zalijte smetanou a krátce povařte.
- Omáčka za chvíli zhoustne.
- Špenát i kopřivu zbavte stonků, důkladně propláchněte ve studené vodě, nechte okapat a listy nahrubo nasekejte.
- Troubu předehřejte na 170°C.
- Do zapékací formy nebo většího litinového hrnce či pekáče naskládejte polovinu brambor a zalijte polovinou smetanové omáčky.
- Na brambory s omáčkou dejte vrstvu špenátu s kopřivou, přidejte nasekaný česnek a na kostičky nakrájené uzené, osolte, opepřete a přidejte strouhaný muškátový oříšek.
- Poslední vrstvu vytvořte ze zbylých brambor a opět přelijte připravenou omáčkou.
- Pečte v troubě přibližně 20 minut, poté posypte strouhaným sýrem a ještě 5 minut dopečte, dokud se sýr nerozpustí a nezíská zlatou kůrku.
Možná se vám budou hodit i naše recenze minitrub. Kterou bychom nejvíce doporučili, a kterou naopak ne?