Pro rodinu je toto jídlo jako stvořené, neboť je rychlé a chutné. Může to být lehká večeře, ale klidně i oběd. Příprava trvá něco přes hodinu a výsledek rozhodně podráždí vaše chuťové buňky.
Pokud si potrpíte na jednoduché pokrmy, zkuste se podívat na ty nejlepší chuťovky, jež představují vynikající recepty se zapékanou cuketou.
Ingredience:
- 2 kg celé kuře
- 1 žlutá cibule
- 1 hrst čerstvé petrželky
- 3 polévkové lžíce rozpuštěného másla
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- 1 středně velká hlávka zelí
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
Postup:
- Cibuli očistíme a nakrájíme na plátky.
- Zelí zbavíme košťálu a nakrájíme na větší kusy.
- Kuře zbavíme drobů, pokud je to potřeba a osušíme kuchyňskými papírovými utěrkami.
- Do dutiny dáme nakrájenou cibuli a petrželku.
- Kuře potřeme lžící másla ze všech stran.
- V malé misce smícháme sůl, černý pepř, papriku a sušený česnek.
- Připravenou směsí posypeme kuře z vnější i vnitřní strany. Trochu poplácáme, aby se koření dobře přichytilo na máslo.
- Troubu si předehřejeme na 225 stupňů a připravíme si nejlépe litinovou pánev (tu nahřejeme v troubě), případně vyšší pekáček.
- Vyndáme si velkou mísu, dáme do ní pokrájené zelí, přidáme olivový olej, 2 lžíce rozpuštěného másla a důkladně promícháme, aby se zelí hezky promastilo.
- Osolíme, opepříme, ještě jednou pečlivě zamícháme a rozložíme na dno pekáče (nebo zahřáté litinové pánve).
- Do středu položíme připravené kuře a dáme do trouby.
- Stáhneme teplotu na 200°C a pečeme zhruba 60 minut – 90 minut, až dokud nezíská kuře zlatavé zbarvení.
- Upečené kuře vyjmeme z trouby, zakryjeme alobalem a necháme ještě 15 minut odpočívat.