Krémové zapékané makarony s kuřecím masem jsou zejména v Japonsku oblíbeným jídlem, což může být pro někoho trochu překvapivé. Maso, žampiony a těstoviny v bešamelové omáčce s křupavou zlatou polevou jsou prostě lahůdka!
Ingredience
Na bešamel:
- 3 lžíce másla
- 6 lžic hladké mouky
- 3 a 1/2 šálků mléka
- 1 kostka kuřecího bujonu, rozdrobená
- 3/4 šálku strouhaného sýra (čedar nebo gruyere)
- bílý pepř (volitelně)
Na náplň:
- 250 g makaronů
- 1/2 polévkové lžíce másla
- 1 cibule, rozpůlená a nakrájená najemno
- 300 g kuřecích stehenních řízků, bez kůže a kostí, nakrájených na malé kousky
- 200 g žampionů, nakrájených na plátky
- sůl a pepř na dochucení
Na topping:
- 1/2 šálku panko strouhanky
- 1/4 šálku strouhaného parmazánu (volitelně)
- 1 a 1/2 lžíce rozpuštěného másla nebo 1 lžíce olivového oleje (volitelně)
Postup
- Rozpusťte 3 lžíce másla ve velkém hrnci.
- Přidejte mouku a promíchejte – ve srovnání s jíškou, na kterou jste pravděpodobně zvyklí, bude směs vypadat suchá.
- Za stálého míchání vařte 8 až 10 minut.
- Ze suché jíšky se směs změní na mokrou pastu.
- V ten okamžik přidejte asi 1/4 mléka a dobře promíchejte, aby se zapracovalo a nebyly žádné hrudky.
- Poté přidejte zbývající mléko a kostku kuřecího bujonu.
- Zvyšte plamen na střední.
- Jak se mléko zahřeje, omáčka zhoustne.
- Zpočátku pravidelně míchejte a až směs zhoustne, míchejte pořád.
- Jakmile je omáčka dostatečně hustá (test: naberte směs na vařečku, nakreslete prstem cestičku a pokud zůstane, je dostatečně hustá), ihned sundejte ze sporáku.
- Promíchejte se sýrem a pepřem.
- Podle chuti dosolte.
- Poud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu vody.
- Těstoviny uvařte podle pokynů na obalu mínus 1 minuta.
- Dobře sceďte a poté vraťte do hrnce (mimo sporák).
- Mezitím rozpusťte máslo ve velké pánvi.
- Přidejte cibuli a restujte 1 minutu.
- Přidejte kuřecí maso a restujte, dokud povrch nezbělá, poté přidejte žampiony.
- Přidejte sůl a pepř.
- Když houby vaříte, vylouhují vodu.
- Když se tato voda odpaří, nalijte náplň k těstovinám a promíchejte.
- Olej těstoviny obalí a zabrání tomu, aby se při pečení nadýmaly.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsi.a
- Bešamelovou omáčku vlijte do těstovinové směsi, dobře promíchejte a poté směs nalijte do zapékací mísy.
- Posypte strouhankou a parmazánem.
- Volitelně pokapejte rozpuštěným máslem nebo olivovým olejem.
- Pečte 20 minut, dokud vrch nezezlátne.
- Vyndejte z trouby a podávejte!