Příprava: 20 minut
Vaření: 40 minut
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 60 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 4
Ingredience
- 80 dkg vařených brambor
- 30 dkg mletého masa
- 2 nožičky uzené klobásy
- 40 dkg čerstvých lesních hub (nebo přiměřené množství mražených nebo namočených sušených)
- sůl
- pepř
- mletá sladká paprika
- 1/2 hlávky bílého zelí
Bešamelová omáčka:
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- cca 1/4 l vývaru nebo mléka
- sůl
- 1 lžíce citronové šťávy
Postup receptu
- Z másla, mouky, vývaru nebo mléka uvaříme za stálého míchání bešamelovou omáčku, kterou dochutíme citronovou šťávou a solí
- Brambory uvařené ve slupce oloupeme a nakrájíme na plátky
- Mleté maso za stálého míchání opečeme na tuku
- Houby podusíme
- Do tukem vymazaného pekáčku nebo zapékací misky narovnáme vrstvu brambor, posypeme je opečeným masem, dáme vrstvu podušených hub a posypeme na kostičky nakrájenou klobásou
- Vrstvy ještě jednou opakujeme, poslední vrstvou budou brambory
- Jednotlivé vrstvy osolíme, opepříme a posypeme paprikou
- Na brambory pak navršíme na nudličky nakrájené zelí, zalijeme bešamelovou omáčkou a zvolna zapečeme
- Podáváme obložené čerstvou zeleninou