Tyto klasické zapečené chipsy jsou inspirované texasko-mexickým receptem, a proto jsou nabité ingrediencemi až k prasknutí! Rozmočeným chipsům se vyhneme tím, je krátce před přidáním omáček opečeme. Poté je můžeme do sytosti přelít polevou se sýra, kořeněným hovězím masem, smaženými fazolemi, guacamole a salsou. Tento recept může být skvělou svačinkou, předkrmem na večírek nebo dokonce zábavnou večeří uprostřed týdne.
Co budeme potřebovat
Na koření
- 2 lžíce chilli koření
- 2 lžičky soli
- lžička granulovaného česneku
- lžička granulované cibule
- lžička mletého kmínu
- ½ lžičky sušeného oregana
- ¼ lžičky černého pepře
- špetka kajenského pepře
Na nachos
- lžička rostlinného oleje
- 500 g mletého hovězího masa (nejlepší je poměr libového a tučného 80:20)
- 450 g fazolí v konzervě
- 60 ml vody
- velký sáček tortilla chipsů
- 120 g ostrého sýra čedar (strouhaného)
- 120 g bílého sýra strouhaného
- 250 g salsy
- hrst nasekaného koriandru
- jalapeño (nakládané nebo čerstvé, nakrájené na plátky)
Na guacamole
- 2 zralá avokáda
- ¼ lžičky soli,
- lžíce čerstvé šťávy z limetky (nebo citronu)
- 4 lžíce nasekané červené cibule
- jalapeño chilli paprička (zbavená stonků a semínek, nasekaná)
- 2 lžíce koriandru (jemně nasekané)
- špetka mletého černého pepře
- 2 rajčata (nakrájené na kostičky)
- červená ředkev (na ozdobu)
Postup
- Předehřejeme si troubu na 180°C.
- Smícháme si všechno koření (chilli prášek přes kajenský pepř) dohromady v malé misce.
- Na střední teplotu si zahřejeme rostlinný olej, dokud se nezačne třpytit.
- Do pánve přidáme mleté hovězí maso a okořeníme ho připravenou kořenící směsí.
- Jak se maso vaří, lžící maso rozšťoucháme na malé kousky.
- Vaříme asi 8 minut, dokud maso nezhnědne.
- Poté ho pomocí kuchyňských utěrek osušíme od tuku (nebo jinou metodou, která vám vyhovuje.
- K osušenému masu přidáme konzervované fazole a vodu.
- Směs zahříváme, dokud nejsou fazole prohřáté.
- Snížíme teplotu na minimum a během přípravy chipsů udržujeme směs hovězího a fazolí teplou.
- Na plechové pánvi vhodné do trouby položíme tortilla chipsy do jedné vrstvy a posprejujeme je olejem ve spreji.
- Lupínky opékáme v předehřáté troubě 5 minut, nebo jen tak dlouho, dokud neucítíme jejich vůni.
- Opatrně vyjmeme pánev z trouby a nasypeme na ni polovinu strouhaného sýra.
- Nechte teplo z chipsů, aby sýr mírně rozpustilo, než nachos posypeme směsí hovězího masa a fazolí.
- Hovězí maso navrstvíme na chipsy, posypeme zbývajícím sýrem a pánev vrátíme do trouby na dalších 5 minut, dokud se sýr zcela nerozpustí.
- Na guacamole si avokáda překrojíme napůl.
- Odstraníme jádro a vnitřek avokáda nařežeme nožem a poté vydlabeme lžící.
- Nakrájené avokádo přidáme do misky.
- Avokáda nahrubo rozmačkáme pomocí vidličky.
- Přidáme zbývající ingredience podle chuti, avokáda posypeme solí, pokapeme limetkovou šťávou.
- Přidáme nakrájenou cibuli, koriandr, černý pepř a chilli.
- Chilli papričky přidáváme postupně, aby guacamole nebylo příliš pálivé.
Pokud si guacamole děláme pár hodin dopředu, přikryjeme ho potravinářskou fólii a přimáčkneme jí na povrch avokáda, tak, aby se k němu nedostal vzduch.