Zapečené nachos s guacamole

Zapečené nachos s guacamole
Příprava: 20 minut Vaření: 50 minut Počet porcí: 8

Tyto klasické zapečené chipsy jsou inspirované texasko-mexickým receptem, a proto jsou nabité ingrediencemi až k prasknutí! Rozmočeným chipsům se vyhneme tím, je krátce před přidáním omáček opečeme. Poté je můžeme do sytosti přelít polevou se sýra, kořeněným hovězím masem, smaženými fazolemi, guacamole a salsou. Tento recept může být skvělou svačinkou, předkrmem na večírek nebo dokonce zábavnou večeří uprostřed týdne.

Co budeme potřebovat

Na koření

  1. 2 lžíce chilli koření
  2. 2 lžičky soli
  3. lžička granulovaného česneku
  4. lžička granulované cibule
  5. lžička mletého kmínu
  6. ½ lžičky sušeného oregana
  7. ¼ lžičky černého pepře
  8. špetka kajenského pepře

Na nachos

  1. lžička rostlinného oleje
  2. 500 g mletého hovězího masa (nejlepší je poměr libového a tučného 80:20)
  3. 450 g fazolí v konzervě
  4. 60 ml vody
  5. velký sáček tortilla chipsů
  6. 120 g ostrého sýra čedar (strouhaného)
  7. 120 g bílého sýra strouhaného
  8. 250 g salsy
  9. hrst nasekaného koriandru
  10. jalapeño (nakládané nebo čerstvé, nakrájené na plátky)

Na guacamole

  1. 2 zralá avokáda
  2. ¼ lžičky soli,
  3. lžíce čerstvé šťávy z limetky (nebo citronu)
  4. 4 lžíce nasekané červené cibule
  5. jalapeño chilli paprička (zbavená stonků a semínek, nasekaná)
  6. 2 lžíce koriandru (jemně nasekané)
  7. špetka mletého černého pepře
  8. 2 rajčata (nakrájené na kostičky)
  9. červená ředkev (na ozdobu)

Postup

  1. Předehřejeme si troubu na 180°C.
  2. Smícháme si všechno koření (chilli prášek přes kajenský pepř) dohromady v malé misce.
  3. Na střední teplotu si zahřejeme rostlinný olej, dokud se nezačne třpytit.
  4. Do pánve přidáme mleté ​​hovězí maso a okořeníme ho připravenou kořenící směsí.
  5. Jak se maso vaří, lžící maso rozšťoucháme na malé kousky.
  6. Vaříme asi 8 minut, dokud maso nezhnědne.
  7. Poté ho pomocí kuchyňských utěrek osušíme od tuku (nebo jinou metodou, která vám vyhovuje.
  8. K osušenému masu přidáme konzervované fazole a vodu.
  9. Směs zahříváme, dokud nejsou fazole prohřáté.
  10. Snížíme teplotu na minimum a během přípravy chipsů udržujeme směs hovězího a fazolí teplou.
  11. Na plechové pánvi vhodné do trouby položíme tortilla chipsy do jedné vrstvy a posprejujeme je olejem ve spreji.
  12. Lupínky opékáme v předehřáté troubě 5 minut, nebo jen tak dlouho, dokud neucítíme jejich vůni.
  13. Opatrně vyjmeme pánev z trouby a nasypeme na ni polovinu strouhaného sýra.
  14. Nechte teplo z chipsů, aby sýr mírně rozpustilo, než nachos posypeme směsí hovězího masa a fazolí.
  15. Hovězí maso navrstvíme na chipsy, posypeme zbývajícím sýrem a pánev vrátíme do trouby na dalších 5 minut, dokud se sýr zcela nerozpustí.
  16. Na guacamole si avokáda překrojíme napůl.
  17. Odstraníme jádro a vnitřek avokáda nařežeme nožem a poté vydlabeme lžící.
  18. Nakrájené avokádo přidáme do misky.
  19. Avokáda nahrubo rozmačkáme pomocí vidličky.
  20. Přidáme zbývající ingredience podle chuti, avokáda posypeme solí, pokapeme limetkovou šťávou.
  21. Přidáme nakrájenou cibuli, koriandr, černý pepř a chilli.
  22. Chilli papričky přidáváme postupně, aby guacamole nebylo příliš pálivé.

Pokud si guacamole děláme pár hodin dopředu, přikryjeme ho potravinářskou fólii a přimáčkneme jí na povrch avokáda, tak, aby se k němu nedostal vzduch.

Zapečené lupínky z tortill s rajčaty, olivami, sýrem a domácím avokádovým dipem.
Zdroj: joorkitchen.nl

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.