Jednoduchá alternativa k plněným zelným závitkům. Ingredience jsou obdobné, ale příprava je mnohem jednodušší. A ta chuť!
Ingredience
- 1 středně velké zelí (čerstvé nebo kyselé), nahrubo nakrájené
- 400 g mletého hovězího masa
- 200 g slaniny (volitelně)
- 2 cibule
- 1 mrkev
- 1 řapík řapíkatého celeru
- 1 paprika
- 2 lžíce olivového oleje (volitelně)
- 2-3 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 1 polévková lžíce rajčatového protlaku rozpuštěná ve 150 ml vlažné vody
- 120 g rýže, dobře propláchnuté
- 1 plechovka drcených rajčat
- 2 bobkové listy
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1/2 vymačkaného citronu (volitelně)
- 3-4 lžíce creme fraîche (volitelně)
- 10 snítek čerstvé petrželky
- 2 lžíce čerstvého tymiánu
- 1/2 lžičky kajenského pepře
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Připravte si keramickou nádobu o rozměrech 28 x 28 cm vhodnou do trouby.
- Pokud použijete čerstvé zelí, nakrájejte ho nahrubo a blanšírujte ve vroucí vodě asi 5 až 10 minut s 1 lžičkou soli pro extra chuť.
- Do hluboké pánve vložte slaninu, nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou mrkev, nakrájený řapíkatý celer, papriku nakrájenou na plátky nebo kostičky a bobkové listy.
- Restujte asi 2-3 min.
- Přidejte mleté hovězí maso a restujte další 2 minuty za občasného míchání.
- Přidejte rýži a vařte dalších 5 minut.
- Podle potřeby přidejte trochu vody nebo vývaru, přibližně 1 šálek.
- Přidejte česnek, rajčatový protlak, drcená rajčata, 1/2 čerstvého nebo sušeného tymiánu, dobře okořeňte a přikryté vařte dalších 4-5 minut.
- Vmíchejte blanšírované zelí, kajenský pepř, petrželku a zbylý tymián, dobře promíchejte a přendejte do zapékací mísy.
- Vylovte bobkové listy a vyhoďte je.
- Pečte v troubě asi 30 – 40 minut.
- Až budete připraveni servírovat, vyndejte pokrm z trouby a pokapejte ho citrónovou šťávou nebo trochou crème fraîche.
- Užijte si to!