Zapečené zelí s mletým masem a čerstvými bylinkami

Zapečené zelí s mletým masem a čerstvými bylinkami

Jednoduchá alternativa k plněným zelným závitkům. Ingredience jsou obdobné, ale příprava je mnohem jednodušší. A ta chuť!

Ingredience

  • 1 středně velké zelí (čerstvé nebo kyselé), nahrubo nakrájené
  • 400 g mletého hovězího  masa
  • 200 g slaniny (volitelně)
  • 2 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 řapík řapíkatého celeru
  • 1 paprika
  • 2 lžíce olivového oleje (volitelně)
  • 2-3 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
  • 1 polévková lžíce rajčatového protlaku rozpuštěná ve 150 ml vlažné vody
  • 120 g rýže, dobře propláchnuté
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • 2 bobkové listy
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1/2 vymačkaného citronu  (volitelně)
  • 3-4 lžíce creme fraîche (volitelně)
  • 10 snítek čerstvé petrželky
  • 2 lžíce čerstvého tymiánu
  • 1/2 lžičky kajenského pepře

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Připravte si keramickou nádobu o rozměrech 28 x 28 cm vhodnou do trouby.
  3. Pokud použijete čerstvé zelí, nakrájejte ho nahrubo a blanšírujte ve vroucí vodě asi 5 až 10 minut s 1 lžičkou soli pro extra chuť.
  4. Do hluboké pánve vložte slaninu, nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou mrkev, nakrájený řapíkatý celer, papriku nakrájenou na plátky nebo kostičky a bobkové listy.
  5. Restujte asi 2-3 min.
  6. Přidejte mleté ​​hovězí maso a restujte další 2 minuty za občasného míchání.
  7. Přidejte rýži a vařte dalších 5 minut.
  8. Podle potřeby přidejte trochu vody nebo vývaru, přibližně 1 šálek.
  9. Přidejte česnek, rajčatový protlak, drcená rajčata, 1/2 čerstvého nebo sušeného tymiánu, dobře okořeňte a přikryté vařte dalších 4-5 minut.
  10. Vmíchejte blanšírované zelí, kajenský pepř, petrželku a zbylý tymián, dobře promíchejte a přendejte do zapékací mísy.
  11. Vylovte bobkové listy a vyhoďte je.
  12. Pečte v troubě asi 30 – 40 minut.
  13. Až budete připraveni servírovat, vyndejte pokrm z trouby a pokapejte ho citrónovou šťávou nebo trochou crème fraîche.
  14. Užijte si to!
Zelí, mleté maso a čerstvé bylinky pečené v troubě, servírované v zapékací nádobě.
www.ramonascuisine.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.