Ochutnejte tuto lahodnou přílohu k pečenému nebo grilovanému masu, kterou ale můžete servírovat také jako vynikající vegetariánský hlavní chod s čerstvým salátem a křupavým chlebem.
INGREDIENCE
- 3 lžíce olivového oleje
- 230 g žampionů, nakrájených na plátky
- lístky šalvěje
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1 malá cibule, oloupaná a nakrájená na tenké plátky
- 4 šálky květáku, nakrájeného na růžičky o velikosti sousta
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky bílého pepře
- 1/2 šálku strouhaného parmazánu
- 1/2 šálku zeleninového vývaru
- 1/4 šálku smetany na vaření
- 1 šálek cherry rajčat
- 1/3 šálku hladké mouky
- 1 lžíce cukru
- 2 lžíce másla, nakrájeného na 0,5 cm kostky
- nasekaná čerstvá petrželka na ozdobu
- 1/4-1/2 lžičky čerstvé citronové kůry na ozdobu (podle chuti)
POSTUP
- Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- V malé misce smíchejte mouku, cukr a máslo.
- Pomocí konečků prstů promíchejte ingredience, dokud nevytvoříte drobenku držící pohromadě, když ji sevřete mezi palcem a ukazováčkem.
- Přidejte ¼ šálku parmazánu a lžičku nasekaných lístků šalvěje a promíchejte.
- Dejte stranou.
- Zahřejte 1 lžíci olivového oleje ve středním hrnci na středním plameni.
- Přidejte žampiony a restujte, dokud nepustí tekutinu a nezačnou hnědnout, 5-6 minut za občasného míchání.
- Přidejte česnek a 4 lístky nasekané šalvěje a restujte 30–40 sekund, dokud se nerozvoní.
- Sundejte hrnec z ohně a přikryjte těsně přiléhající poklicí – aby se šalvěj a česnek vařily v páře a změkly, aniž by zhnědly.
- Dejte stranou.
- Ve velké misce smíchejte květák a cibuli.
- Přidejte zbývající 2 lžíce olivového oleje, sůl a pepř a promíchejte.
- Přidejte žampiony a ¼ šálku parmazánu se šalvějí a promíchejte.
- Přeneste zeleninu do malé čtvercové nebo obdélníkové zapékací misky, ideálně o rozměrech 20×20 cm.
- Smíchejte vývar se smetanou a nalijte na zeleninu.
- Drobenku rovnoměrně nasypte na směs v zapékací míse.
- Zapékací mísu zakryjte alobalem a pečte 45 minut, dokud květák a cibule nezměknou.
- Odstraňte alobal a horní část pokrmu posypte cherry rajčátky a zbylým parmazánem.
- Pečte dalších 15–20 minut.
- Ještě teplou zapečenou směs posypte petrželkou, několika malými lístky šalvěje a citronovou kůrou.
- Servírujte.