Zapečený květák se žampiony

Zapečený květák se žampiony
Příprava: 20 minut Vaření: 90 minut Počet porcí: 6

Ochutnejte tuto lahodnou přílohu k pečenému nebo grilovanému masu, kterou ale můžete servírovat také jako vynikající vegetariánský hlavní chod s čerstvým salátem a křupavým chlebem.

INGREDIENCE

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 230 g žampionů, nakrájených na plátky
  • lístky šalvěje
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 1 malá cibule, oloupaná a nakrájená na tenké plátky
  • 4 šálky květáku, nakrájeného na růžičky o velikosti sousta
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky bílého pepře
  • 1/2 šálku strouhaného parmazánu
  • 1/2 šálku zeleninového vývaru
  • 1/4 šálku smetany na vaření
  • 1 šálek cherry rajčat
  • 1/3 šálku hladké mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce másla, nakrájeného na 0,5 cm kostky
  • nasekaná čerstvá petrželka na ozdobu
  • 1/4-1/2 lžičky čerstvé citronové kůry na ozdobu (podle chuti)

POSTUP

  • Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
  • V malé misce smíchejte mouku, cukr a máslo.
  • Pomocí konečků prstů promíchejte ingredience, dokud nevytvoříte drobenku držící pohromadě, když ji sevřete mezi palcem a ukazováčkem.
  • Přidejte ¼ šálku parmazánu a lžičku nasekaných lístků šalvěje a promíchejte.
  • Dejte stranou.
  • Zahřejte 1 lžíci olivového oleje ve středním hrnci na středním plameni.
  • Přidejte žampiony a restujte, dokud nepustí tekutinu a nezačnou hnědnout, 5-6 minut za občasného míchání.
  • Přidejte česnek a 4 lístky nasekané šalvěje a restujte 30–40 sekund, dokud se nerozvoní.
  • Sundejte hrnec z ohně a přikryjte těsně přiléhající poklicí – aby se šalvěj a česnek vařily v páře a změkly, aniž by zhnědly.
  • Dejte stranou.
  • Ve velké misce smíchejte květák a cibuli.
  • Přidejte zbývající 2 lžíce olivového oleje, sůl a pepř a promíchejte.
  • Přidejte žampiony a ¼ šálku parmazánu se šalvějí a promíchejte.
  • Přeneste zeleninu do malé čtvercové nebo obdélníkové zapékací misky, ideálně o rozměrech 20×20 cm.
  • Smíchejte vývar se smetanou a nalijte na zeleninu.
  • Drobenku rovnoměrně nasypte na směs v zapékací míse.
  • Zapékací mísu zakryjte alobalem a pečte 45 minut, dokud květák a cibule nezměknou.
  • Odstraňte alobal a horní část pokrmu posypte cherry rajčátky a zbylým parmazánem.
  • Pečte dalších 15–20 minut.
  • Ještě teplou zapečenou směs posypte petrželkou, několika malými lístky šalvěje a citronovou kůrou.
  • Servírujte.
Gratinovaný květák se žampiony a rajčaty v zapékací míse se lžící.
www.food52.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.