Tyto zapečené lilky jsou úžasnou souhrou chutí. Jejich šťavnatost se slučuje s výraznou chutí rajčat, sýru a masa. Můžete si je dopřát s ledovým salátem nebo klidně jinou přílohou.
Ingredience:
Na masovou směs:
- 500 g mletého jehněčího masa
- 1 červená cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 ½ lžičky mletého kmínu
- ½ lžičky muškátového oříšku
- špetka chilli
- 1 hrnek pasírovaných rajčat
- 1 lžíce rajského protlaku
Na lilky:
- 2 středně velké lilky
Na dokončení:
- ½ hrnku nastrouhaného parmezánu
- ledový salát
Postup:
Pečení lilků:
- Lilky si omyjte a podélně nakrájejte na poloviny. Vnitřek vydlabejte tak, aby vám zbylo asi 1 cm dužiny. (Vnitřek nevyhazujte).
- Potřete je olivovým olejem a dejte je na plechu vyloženém pečicím papírem péct do předehřáté trouby na 180°C na asi 30 minut.
Příprava masové náplně:
- Na rozehřátém oleji si osmažte vydlabaný lilek. Jakmile se zezlátne, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Restujte asi 5 minut.
- Pak přidejte česnek a restujte další minutu. Nakonec přidejte koření, promíchejte a směs dejte z pánve bokem třeba do talíře.
- Stejnou pánev si nahřejte a přidejte mleté maso. Míchejte jej, aby se ze všech stran zatáhlo. Jakmile je zatažené, můžete přidat rajský protlak a nechat chvilku za občasného míchání povařit.
- Přidejte pasírovaná rajčata a nechte ještě 5-10 minut probublávat.
- Nakonec přidejte orestovanou směs lilků a vše smíchejte.
Konečná příprava:
- Upečené lilky naplňte touto směsí, posypte parmezánem a dejte ještě na 20 minut zapéct zpět do trouby.