Už jste někdy zkoušeli domácí lasagne? Pokud ano, a zároveň vám chutnaly, určitě byste ocenili i tento recept na lasagne z lilku. Tato zapečená specialita je skvělou volbou jak na oběd, tak na večeři.
Ingredience:
Na lilek:
- 2 lilky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
- ½ lžičky černého pepře
Na omáčku:
- 450 g mletého hovězího masa
- ½ velké cibule
- 3 stroužky česneku
- 800 g pasírovaných rajčat
- 140 g rajského protlaku
- 200 g rajčat
- ½ hrnku čerstvé nasekané bazalky
- 1 lžička oregana
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky mletého pepře
- ¼ hrnku čerstvé petrželky
Na sýrovou část:
- 420 g sýru ricotta
- 1 velké vejce
- ½ lžičky soli
- ⅛ lžičky muškátového oříšku
- 450 g mozzarelly (nakrájené na plátky)
- 1 hrnek nastrouhaného parmazánu
- 2 lžíce nasekané petrželky
Postup:
- Lilky si umyjte, nakrájejte na podlouhlé plátky asi 7 mm široké.
- Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte je olejem, osolte a opepřete.
- Takto je dejte péct do předehřáté trouby na 205 °C na dobu asi 25 minut.
- V polovině doby pečení plech s lilky otočte.
- Mezitím si nachystejte omáčku.
- Cibuli a česnek si oloupejte a nakrájejte na drobno.
- Na trošce rozpáleného oleje ji nechte zatáhnout maso.
- Jakmile je maso zatažené, dejte jej na talíř bokem a do stejné pánve přidejte trochu oleje.
- Na něm osmažte do sklovata cibuli a česnek.
- Přidejte na kostičky nakrájená rajčata, chvíli restujte a nechte je pustit šťávu.
- Pod pokličkou je chvíli nechte ve vlastní šťávě povařit, než zredukují svou tekutinu.
- Přidejte rajský protlak a chvíli vařte za občasného míchání.
- Poté přilijte pasírovaná rajčata, přidejte bazalku, oregano, ½ lžičky soli, pepř a petrželku.
- Nechte probublávat zhruba 20 minut.
- Přidejte maso zpět do omáčky a vařte dalších 5 minut.
- Sýr ricotta si smíchejte s vejcem a 2 lžícemi petrželky, ½ lžičkou soli a muškátovým oříškem.
- Tuto směs dejte zatím do lednice.
- Do hlubšího (olejem vymazaného) pekáčku (asi 20×30 cm) si nalejte zhruba hrnek rajčatové omáčky s masem, na to naskládejte asi 6 plátků lilku (aby tato vrstva překryla omáčku), na to rozprostřete ⅓ sýrové směsi z ricotty.
- Pokračujte přidáním mozzarelly, na to nalejte 1 a ½ hrnku omáčky a následně posypejte ¼ hrnkem sýru parmazán.
- Tento celý postup opakujte ještě 2 krát.
- Poslední vrstvu bude tvořit lilek pokapaný hrnkem omáčky a posypaný zbytkem mozzarelly a parmazánu.
- Takto dejte zapéct do trouby opět na 205 °C na dobu asi 30 minut.