Zapečený lilek s mletým masem (lasagne)

Zapečený lilek s mletým masem (lasagne)

Už jste někdy zkoušeli domácí lasagne? Pokud ano, a zároveň vám chutnaly, určitě byste ocenili i tento recept na lasagne z lilku. Tato zapečená specialita je skvělou volbou jak na oběd, tak na večeři.

Ingredience:

Na lilek:

  • 2 lilky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky černého pepře

Na omáčku:

  • 450 g mletého hovězího masa
  • ½ velké cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 800 g pasírovaných rajčat
  • 140 g  rajského protlaku
  • 200 g rajčat
  • ½ hrnku čerstvé nasekané bazalky 
  • 1 lžička oregana
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky mletého pepře
  • ¼ hrnku čerstvé petrželky

Na sýrovou část:

  • 420 g sýru ricotta
  • 1 velké vejce
  • ½ lžičky soli
  • ⅛ lžičky muškátového oříšku
  • 450 g mozzarelly (nakrájené na plátky)
  • 1 hrnek nastrouhaného parmazánu
  • 2 lžíce nasekané petrželky

Postup:

  • Lilky si umyjte, nakrájejte na podlouhlé plátky asi 7 mm široké. 
  • Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte je olejem, osolte a opepřete.
  • Takto je dejte péct do předehřáté trouby na 205 °C na dobu asi 25 minut.
  • V polovině doby pečení plech s lilky otočte.
  • Mezitím si nachystejte omáčku.
  • Cibuli a česnek si oloupejte a nakrájejte na drobno.
  • Na trošce rozpáleného oleje ji nechte zatáhnout maso.
  • Jakmile je maso zatažené, dejte jej na talíř bokem a do stejné pánve přidejte trochu oleje.
  • Na něm osmažte do sklovata cibuli a česnek.
  • Přidejte na kostičky nakrájená rajčata, chvíli restujte a nechte je pustit šťávu.
  • Pod pokličkou je chvíli nechte ve vlastní šťávě povařit, než zredukují svou tekutinu.
  • Přidejte rajský protlak a chvíli vařte za občasného míchání.
  • Poté přilijte pasírovaná rajčata, přidejte bazalku, oregano, ½ lžičky soli, pepř a petrželku.
  • Nechte probublávat zhruba 20 minut.
  • Přidejte maso zpět do omáčky a vařte dalších 5 minut.
  • Sýr ricotta si smíchejte s vejcem a 2 lžícemi petrželky, ½ lžičkou soli a muškátovým oříškem. 
  • Tuto směs dejte zatím do lednice.
  • Do hlubšího (olejem vymazaného) pekáčku (asi 20×30 cm) si nalejte zhruba hrnek rajčatové omáčky s masem, na to naskládejte asi 6 plátků lilku (aby tato vrstva překryla omáčku), na to rozprostřete ⅓ sýrové směsi z ricotty.
  • Pokračujte přidáním mozzarelly, na to nalejte 1 a ½  hrnku omáčky a následně posypejte ¼ hrnkem sýru parmazán. 
  • Tento celý postup opakujte ještě 2 krát.
  • Poslední vrstvu bude tvořit lilek pokapaný hrnkem omáčky a posypaný zbytkem mozzarelly a parmazánu.
  • Takto dejte zapéct do trouby opět na 205 °C na dobu asi 30 minut.
lilkové lasagne
Zdroj: primaverakitchen.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.