Luxusní gratinovaný pokrm z čerstvé brokolice, křupavé slaniny, rozteklého sýra s lahodnou bylinkovo-česnekovou omáčkou je skvělou přílohou s nízkým obsahem sacharidů. Připravte si ho za pouhých 30 minut!
Ingredience
- 6 šálků růžiček čerstvé brokolice
- 230 g krémového tvarohového sýra s česnekem a bylinkami
- 2 lžíce husté smetany
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička sušené cibule
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky černého pepře
- 1/4 šálku strouhaného parmazánu
- 2-3 jarní cibulky nakrájené na kostičky
- 6 plátků nakrájené křupavé plátky slaniny
- 2 šálky nastrouhaného sýra čedar
- šťáva z citrónu
Postup
- Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia, vymažte zapékací misku 23×23 máslem a dejte stranou.
- Nastříkejte plech na pečení olejem ve spreji a položte na něj slaninu.
- Pečte 15–20 minut nebo do křupava a mezitím si si připravte brokolicu.
- Hotovou slaninu pak vyjměte na plech vyložený papírovou utěrkou.
- Přidejte růžičky brokolice do velkého cedníku nad hrnec naplněným 2,5 – 5 cm vody, přiveďte k varu a poté zakryjte pokličkou, brokolici vařte v páře 2-3 minuty.
- Po dokončení stáhněte z ohně a dejte stranou.
- Ve velké pánvi nebo v hrnci smíchejte krémový sýr s hustou smetanou na středně vysokém plameni.
- Přidejte koření a parmazán a promíchejte, aby se vše spojilo. V
- Přidejte růžičky brokolice, polovinu strouhaného sýra a většinu křupavých kousků slaniny, většinu jarní cibulky a citrónovou šťávu.
- Vše přendejte do máslem vymazané zapékací misky a zakryjte zbylým čedarem, slaninou a jarní cibulkou.
- Pečte přikryté 20 minut a poté dalších 5 minut odkryté.
- Ihned podávejte.