Neuvěřitelně snadný recept s minimální přípravou, ale skvělým výsledkem! Užijte si pokrm jako luxusní přílohu třeba k masu.
Co budete potřebovat
- 5 malých brambor
- 1 a ½ cukety
- 3 stroužky česneku, lisované
- 1 lžička provensálských bylinek
- 1 šálek smetany na vaření
- 1 šálek strouhaného sýra Gruyere
- 1 a ¾ lžičky soli
- ¼ lžičky pepře
Postup
- Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- Pomocí mandolíny nebo ostrého nože nakrájejte brambory na tenké cca 0,3 cm plátky a cuketu na 0,6 cm plátky.
- Zakulacenou zapékací mísu 20 x 15 cm vymažte tukem a nakrájenou zeleninu urovnejte do kruhového vzoru tak, aby se plátky mírně překrývaly.
- Smíchejte smetanu, provensálské bylinky, solí, pepř a česnek.
- Vše prošlehejte.
- Zeleninu přelijte vzniklou smetanovou omáčkou a vše nakonec posypte strouhaným sýrem Gruyere.
- Mísu přikryjte alobalem, vložte do trouby a pečte 40 minut.
- Opatrně odstraňte alobal a pokračujte v pečení dalších 10 minut.
- Ihned podávejte.
Vyzkoušejte i naše další vynikající recepty se zapékanou cuketou aneb inspirace pro vaše zdravé obědy i večeře!