Nejlepší snídaně, kterou jste kdy měli! Připravte si pohanku s vejcem, špenátem a muškátovým oříškem, které skvěle doplňuje čedar a opečené vlašské ořechy. Je to symfonie textur a chutí.
INGREDIENCE
- ½ šálku pohankové krupice
- 2 lžíce amarantu
- 1 lžička černých chia semínek
- 2 šálky vody
- ¼ lžičky soli
- 1 malá cibule
- 250 g listů baby špenátu
- sůl a pepř dle chuti
- 1 šálek tvarohu
- 50 g sýra čedar
- štědrá špetka muškátového oříšku
- 30 g opražených vlašských ořechů, nasekaných
- 2 vejce
POSTUP
- Předehřejeme si troubu na 190 stupňů Celsia.
- Osolenou vodu přivedeme k varu.
- Přidáme pohankovou krupici, amarant a chia semínka.
- Přikryjeme, snížíme teplotu a za občasného míchání vaříme 10–15 minut, dokud není směs krémová a všechna voda se nevsákne.
- Mezitím na nepřilnavé pánvi opečeme na středním plameni cibuli se solí a pepřem, dokud nezesklovatí.
- Snižíme teplotu, přidáme špenát a mícháme, dokud špenát úplně nezvadne, asi 1 minutu.
- Vypneme sporák a dáme stranou.
- Tvaroh smícháme s čedarem a muškátovým oříškem.
- Vmícháme špenátovou směs a opražené vlašské ořechy.
- Mícháme, dokud se vše dobře nespojí.
- Pohankovou směs rozdělíme mezi 2 formičky vhodné do trouby a rovnoměrně rozprostřeme.
- Navrch dáme špenátovo-sýrovou směs a uděláme důlek, do kterého rozklepneme vejce.
- Posypeme solí a pečeme v troubě asi 15–20 minut nebo dokud vejce neztuhne.