Vynikající zapékané žampiony, rýži a česnek v domácí smetanové omáčce si zamilujete! Je to perfektní jídlo pro jednoho, které si navíc připravíte raz dva.
INGREDIENCE
- 1 a ½ lžíce olivového oleje
- ¼ šálku nakrájené cibule
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- 110 g nakrájených žamiponů
- ½ lžičky soli
- ⅛ lžičky černého pepře
- ⅓ šálku kuřecího vývaru
- 3 lžíce smetany ke šlehání
- 2 lžíce zakysané smetany
- ¼ lžičky sušeného rozmarýnu
- ¼ šálku nevařené dlouhozrnné rýže
POSTUP
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- V pánvi zahřejte 1 lžíci olivového oleje na středním plameni.
- Přidejte cibuli a za častého míchání asi 2 minuty restujte, dokud nezesklovatí.
- Přidejte nasekaný česnek a restujte dalších 30 sekund.
- Zvyšte teplotu na středně vysokou a přidejte do pánve ½ lžíce olivového oleje.
- Přidejte žampiony, ¼ lžičky soli a pepř.
- Žampiony vařte 5-7 minut za občasného míchání.
- Zalijte kuřecím vývarem a přiveďte k varu.
- Sundejte pánev z plotny a vmíchejte hustou smetanu, zakysanou smetanu, ¼ lžičky soli a sušený rozmarýn.
- Nevařenou rýži nasypte do zapékací misky o rozměrech 10 x 15 cm nebo 13 x 13 cm.
- Nalijte smetanovou omáčku na rýži a jemně promíchejte.
- Zapékací mísu položte na pečicí plech s okrajem a mísu pevně zakryjte alobalem.
- Pečte 40 minut a vychutnejte si horké.
Máme pro vás také vynikající recepty na zapékaný květák na 11 různých způsobů. Najdete svého favorita?