Na tenké plátky nakrájené brambory se šalvějí zapečené ve směsi zakysané smetany, křenu a parmazánu. Je to jednoduchý pokrm, který můžete servírovat jako samostatný hlavní chod či jako přílohu k masu nebo rybám.
Co budete potřebovat
- 8 brambor
- 250 ml zakysané smetany
- 2 lžičky křenu
- 1 stroužek česneku, nasekaný nadrobno
- 1 lžička šalvěje
- 100 g parmazánu plus další na posypání
- 3 lžíce másla
- sůl
- černý pepř
Postup
- Brambory oloupejte a pomocí mandolíny nakrájejte na velmi tenké plátky.
- V širokém hrnci rozehřejte máslo, přidejte česnek a brambory.
- Dejte na středně nízký plamen a restujte, dokud směs není světle zlatá, asi 15 minut.
- Dochuťte solí a pepřem.
- V míse smíchejte zakysanou smetanu s křenem, parmazánem a šalvějí a dochuťte solí a pepřem.
- Na dno dortové formy dejte vrstvu brambor a potřete 2-3 lžícemi smetanové omáčky.
- Nandejte další vrstvu brambor, potřete omáčkou a opakujte se zbytkem brambor.
- Vše zakončete vrstvou omáčky a posypte parmazánem.
- Přikryjte alobalem a pečte 40 minut při 180°C.
- Odstraňte alobal a pečte dalších 10 minut dozlatova.
- Dobrou chuť!