Zapékané fazole s kukuřicí a cuketou

Zapékané fazole s kukuřicí a cuketou

Tak tohle je naprostá delikatesa! Můžete použít fazole z konzervy, ale ještě lépe dušené fazole, které zredukujete v jejich vlastním aromatickém vývaru.

INGREDIENCE

Na fazole:       

  • 3 šálky vařených černých fazolí, s tekutinou  
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 1 chipotle v adobo omáčce, bez semínek a nasekaná (volitelně)
  • sůl dle chuti
  • 1 lžička chilli (nebo více podle chuti)

Na cuketu:       

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje       
  • ½ šálku nasekané cibule
  • sůl podle chuti
  • 2 stroužky česneku, lisované
  • 700 g cukety, nakrájené na plátky silné asi 0,5 cm
  • ½ až 1 lžička oregana

 Na kukuřici:

  • 2 šálky kukuřičných zrn (čerstvých nebo mražených)      
  • 1 a ¼ šálku mléka
  • 1 nasekaná chilli paprička
  • ¼ hrnku kukuřičné mouky nebo polenty
  • sůl dle chuti
  • ½ šálku strouhaného sýra pecorino
  • ¼ šálku rozdrobené fety
  • 1 lžíce másla nebo extra panenského olivového oleje

POSTUP

  • Zahřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
  • Dvoulitrovou zapékací mísu vymažte olejem nebo máslem.
  • Na velké, těžké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej na středně vysokém plameni a přidejte kmín a chilli.
  • Restujte za stálého míchání asi minutu, dokud koření nezačne prskat.
  • Přidejte fazole a případně chipotle.
  • Fazole restujte (i s tekutinou) za stálého míchání a rozmačkávání zadní stranou lžíce, dokud nezhoustnou a na dně pánve nevytvoří tenkou kůrku.
  • Tu promíchejte a vmíchejte do fazolí.
  • Vařte, dokud fazole nejsou husté, ale ne příliš suché, asi 10 minut.
  • Fazole ochutnejte a případně dosolte.
  • Rozprostřete v rovnoměrné vrstvě do zapékací mísy.
  • Vyčistěte a osušte pánev.
  • Zahřejte na středním plameni a přidejte olivový olej.
  • Přidejte cibuli a restujte, dokud nezměkne, asi 5 minut.
  • Přidejte špetku soli a česnek a restujte za stálého míchání, dokud se česnek nerozvoní, asi 30 sekund.
  • Nakonec přidejte cuketu, oregano, sůl a pepř a mírně zvyšte teplotu.
  • Vařte za častého míchání, dokud nebude cuketa měkká, 5 až 10 minut.
  • Ochutnejte a případně dokořeňte.
  • Rozložte v rovnoměrné vrstvě na fazole.
  • V hrnci smíchejte kukuřici a mléko a přiveďte k varu.
  • Vařte 5 minut, dokud kukuřice nezměkne.
  • Vmíchejte kukuřičnou mouku a chilli, přidejte sůl podle chuti a dále vařte, dokud směs nezhoustne, 3 až 5 minut.
  • Vmíchejte nastrouhaný sýr pecorino.
  • Sundejte z ohně a rozprostřete v rovnoměrné vrstvě na cuketu.
  • Vršek posypte rozdrobenou fetou.
  • Potřete máslem nebo pokapejte olejem.
  • Vložte do trouby a pečte 25 minut, dokud sýr lehce nezhnědne.
  • Podávejte horké nebo teplé.
Fazole pečené s cuketou a kukuřicí v zapékací míse.
www.cooking.nytimes.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.