Tak tohle je naprostá delikatesa! Můžete použít fazole z konzervy, ale ještě lépe dušené fazole, které zredukujete v jejich vlastním aromatickém vývaru.
INGREDIENCE
Na fazole:
- 3 šálky vařených černých fazolí, s tekutinou
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžičky drceného kmínu
- 1 chipotle v adobo omáčce, bez semínek a nasekaná (volitelně)
- sůl dle chuti
- 1 lžička chilli (nebo více podle chuti)
Na cuketu:
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- ½ šálku nasekané cibule
- sůl podle chuti
- 2 stroužky česneku, lisované
- 700 g cukety, nakrájené na plátky silné asi 0,5 cm
- ½ až 1 lžička oregana
Na kukuřici:
- 2 šálky kukuřičných zrn (čerstvých nebo mražených)
- 1 a ¼ šálku mléka
- 1 nasekaná chilli paprička
- ¼ hrnku kukuřičné mouky nebo polenty
- sůl dle chuti
- ½ šálku strouhaného sýra pecorino
- ¼ šálku rozdrobené fety
- 1 lžíce másla nebo extra panenského olivového oleje
POSTUP
- Zahřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
- Dvoulitrovou zapékací mísu vymažte olejem nebo máslem.
- Na velké, těžké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej na středně vysokém plameni a přidejte kmín a chilli.
- Restujte za stálého míchání asi minutu, dokud koření nezačne prskat.
- Přidejte fazole a případně chipotle.
- Fazole restujte (i s tekutinou) za stálého míchání a rozmačkávání zadní stranou lžíce, dokud nezhoustnou a na dně pánve nevytvoří tenkou kůrku.
- Tu promíchejte a vmíchejte do fazolí.
- Vařte, dokud fazole nejsou husté, ale ne příliš suché, asi 10 minut.
- Fazole ochutnejte a případně dosolte.
- Rozprostřete v rovnoměrné vrstvě do zapékací mísy.
- Vyčistěte a osušte pánev.
- Zahřejte na středním plameni a přidejte olivový olej.
- Přidejte cibuli a restujte, dokud nezměkne, asi 5 minut.
- Přidejte špetku soli a česnek a restujte za stálého míchání, dokud se česnek nerozvoní, asi 30 sekund.
- Nakonec přidejte cuketu, oregano, sůl a pepř a mírně zvyšte teplotu.
- Vařte za častého míchání, dokud nebude cuketa měkká, 5 až 10 minut.
- Ochutnejte a případně dokořeňte.
- Rozložte v rovnoměrné vrstvě na fazole.
- V hrnci smíchejte kukuřici a mléko a přiveďte k varu.
- Vařte 5 minut, dokud kukuřice nezměkne.
- Vmíchejte kukuřičnou mouku a chilli, přidejte sůl podle chuti a dále vařte, dokud směs nezhoustne, 3 až 5 minut.
- Vmíchejte nastrouhaný sýr pecorino.
- Sundejte z ohně a rozprostřete v rovnoměrné vrstvě na cuketu.
- Vršek posypte rozdrobenou fetou.
- Potřete máslem nebo pokapejte olejem.
- Vložte do trouby a pečte 25 minut, dokud sýr lehce nezhnědne.
- Podávejte horké nebo teplé.