Klasickým pokrmem z kapusty jsou závitky s mletým masem, které doplníme vyškvařeným špekem.
INGREDIENCE
- 1 kapusta
- 650 g mletého masa
- 2 cibule
- 1 vejce
- 3 až 4 lžíce strouhanky
- 4 lžíce mléka
- sůl
- 1 lžíce hořčice plnotučné
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- mletý pepř
- olej
- 100 g špeku
- 2 lžíce rajského protlaku
POSTUP
- Nejprve si připravíme kapustu, kterou opláchneme, obereme uvadlé listy a připravíme si listy dle počtu porcí.
- Ty spaříme ve vařící osolené vodě.
- Listy z vody vyděláme a necháme okapat, přičemž paličkou na maso lehce naklepeme žebra u listů.
- Vezmeme mleté maso, které v míse smícháme s nakrájenou cibulí, strouhankou namočenou v mléce, solí, hořčicí, vejcem, pepřem a mletou paprikou.
- Vypracujeme těsto a z něho si vytvarujeme válečky podle počtu porcí, ty potom zabalíme do listu kapusty.
- Aby se nám balíčky nerozmotaly, můžeme je převázat nití.
- V kastrolu si orestujeme nakrájený špek a cibuli, přidáme zbytek pokrájené kapusty.
- Osolíme, podlijeme vodou a pod pokličkou dusíme doměkka.
- Přidáme rajský protlak, ochutíme solí a pepřem.
- Vezmeme pekáček, který vymažeme olejem, na dno dáme podušenou kapustu, na ni vložíme kapustové závitky.
- Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 °C asi 45 minut.
- Jako přílohu podáváme vařené brambory.