Zapékané kološvárské kysané zelí

Zapékané kološvárské kysané zelí

Kološvárské zelí může kombinací mletého masa a rýže působit poněkud podezřele a zběsile, ale chuťově je to naprostá lahůdka.

INGREDIENCE

  • 1 kg kysaného zelí
  • 1 hrníček (2,5dcl) rýže
  • 500 g mletého vepřového masa
  • 2 středně velké cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mleté papriky
  • sůl a pepř
  • menší klobáska
  • 50 g domácí slaniny
  • 400 g zakysané smetany
  • 1 lžička sádla
  • 100 g bílého jogurtu
  • 2,5 dcl vývaru
  • 1 lžička protlaku

POSTUP

  1. Podusíme rýži ve vodě, nemusí být zcela uvařená, protože se ještě bude dopékat v troubě, necháme ji vychladnout.
  2. V hrnci podusíme kyselé zelí.
  3. Slaninu nakrájíme na kostičky orestujeme na pánvi, s cibulí, mletým masem a pokrájenou klobáskou.
  4. K směsi přidáme utřený česnek, sůl, pepř, kmín a protlak, zalijeme vývarem, malou chvíli podusíme.
  5. Hotovou směs promícháme s rýží.
  6. Připravíme zapékací mísu, vymažeme sádlem a začneme vrstvením jednotlivých přísad.
  7. Klademe první vrstvu zelí, poté maso s rýží, zalijeme bílým jogurtem, poté přikryjeme vrstvou zelí.
  8. Nakonec celé zakryjeme zakysanou smetanou.
  9. Zapékací mísu přikryjeme alobalem, pečeme ve vyhřáté troubě na 180 – 200 °C 10 minut zakryté, poté odkryjeme a dopečeme 20 minut odkryté.
Pečené mleté maso s rýží a kysaným zelím servírované na talíři.
www.gurman.rimava.sk

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.