Kološvárské zelí může kombinací mletého masa a rýže působit poněkud podezřele a zběsile, ale chuťově je to naprostá lahůdka.
INGREDIENCE
- 1 kg kysaného zelí
- 1 hrníček (2,5dcl) rýže
- 500 g mletého vepřového masa
- 2 středně velké cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté papriky
- sůl a pepř
- menší klobáska
- 50 g domácí slaniny
- 400 g zakysané smetany
- 1 lžička sádla
- 100 g bílého jogurtu
- 2,5 dcl vývaru
- 1 lžička protlaku
POSTUP
- Podusíme rýži ve vodě, nemusí být zcela uvařená, protože se ještě bude dopékat v troubě, necháme ji vychladnout.
- V hrnci podusíme kyselé zelí.
- Slaninu nakrájíme na kostičky orestujeme na pánvi, s cibulí, mletým masem a pokrájenou klobáskou.
- K směsi přidáme utřený česnek, sůl, pepř, kmín a protlak, zalijeme vývarem, malou chvíli podusíme.
- Hotovou směs promícháme s rýží.
- Připravíme zapékací mísu, vymažeme sádlem a začneme vrstvením jednotlivých přísad.
- Klademe první vrstvu zelí, poté maso s rýží, zalijeme bílým jogurtem, poté přikryjeme vrstvou zelí.
- Nakonec celé zakryjeme zakysanou smetanou.
- Zapékací mísu přikryjeme alobalem, pečeme ve vyhřáté troubě na 180 – 200 °C 10 minut zakryté, poté odkryjeme a dopečeme 20 minut odkryté.