Nejlepší příloha všech dob! Sytá, krémová, máslová a jednoduše delikátní! Takové jsou tyto zapečené brambory se smetanou, máslem a čedarem.
Co budete potřebovat
- 1,5 kg brambor, oloupaných a nakrájených na cca 2,5 cm kostky
- ¼ šálku másla
- 2 šalotky, nakrájené na kostičky
- 3 stroužky česneku, nasekané
- ¼ šálku hladké mouky
- 2 šálky kuřecího vývaru
- ¾ šálku smetany ke šlehání
- 2 šálky strouhaného čedaru
- 2 lžičky dijonské hořčice
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 2 lžíce nasekané čerstvé pažitky
Postup
- Vložte brambory do velkého hrnce a zalijte studenou osolenou vodou.
- Přiveďte k varu.
- Snižte teplotu, přikryjte a vařte, dokud brambory nezměknou, asi 5 minut.
- Sceďte a dejte stranou.
- Předehřejte troubu na 190°C.
- Zapékací misku o rozměrech 23 x 33 cm lehce nastříkejte olejem ve spreji.
- Ve velkém hrnci na středním plameni rozpusťte máslo.
- Přidejte česnek a šalotku a restujte za častého míchání do měkka, asi 3–4 minuty.
- Vmíchejte mouku a restujte, dokud lehce nezhnědne, asi 1 minutu.
- Postupně zašlehejte kuřecí vývar a smetanu ke šlehání.
- Přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a vařte za stálého míchání, dokud se směs nezredukuje a nezhoustne, asi 5 minut.
- Odstraňte ze sporáku a vmíchejte 3/4 šálku čedaru a hořčici.
- Vmíchejte brambory a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Do připravené zapékací mísy rozprostřete bramborovou směs.
- Vložte do trouby a pečte, dokud brambory nezměknou a směs nezhoustne, asi 35-40 minut.
- Posypte zbývajícím 1,25 šálku čedaru.
- Vložte do trouby a pečte dozlatova, asi 3 minuty.
- Nechte 5 minut odstát.
- Ihned podávejte ozdobené čerstvou pažitkou.