Zapékané smetanové brambory s čedarem

Zapékané smetanové brambory s čedarem
Příprava: 20 minut Vaření: 80 minut Počet porcí: 4

Nejlepší příloha všech dob! Sytá, krémová, máslová a jednoduše delikátní! Takové jsou tyto zapečené brambory se smetanou, máslem a čedarem.

Co budete potřebovat

  • 1,5 kg brambor, oloupaných a nakrájených na cca 2,5 cm kostky
  • ¼ šálku másla
  • 2 šalotky, nakrájené na kostičky
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • ¼ šálku hladké mouky
  • 2 šálky kuřecího vývaru
  • ¾ šálku smetany ke šlehání
  • 2 šálky strouhaného čedaru
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 2 lžíce nasekané čerstvé pažitky

Postup

  • Vložte brambory do velkého hrnce a zalijte studenou osolenou vodou.
  • Přiveďte k varu.
  • Snižte teplotu, přikryjte a vařte, dokud brambory nezměknou, asi 5 minut.
  • Sceďte a dejte stranou.
  • Předehřejte troubu na 190°C.
  • Zapékací misku o rozměrech 23 x 33 cm lehce nastříkejte olejem ve spreji.
  • Ve velkém hrnci na středním plameni rozpusťte máslo.
  • Přidejte česnek a šalotku a restujte za častého míchání do měkka, asi 3–4 minuty.
  • Vmíchejte mouku a restujte, dokud lehce nezhnědne, asi 1 minutu.
  • Postupně zašlehejte kuřecí vývar a smetanu ke šlehání.
  • Přiveďte k varu.
  • Snižte teplotu a vařte za stálého míchání, dokud se směs nezredukuje a nezhoustne, asi 5 minut.
  • Odstraňte ze sporáku a vmíchejte 3/4 šálku čedaru a hořčici.
  • Vmíchejte brambory a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  • Do připravené zapékací mísy rozprostřete bramborovou směs.
  • Vložte do trouby a pečte, dokud brambory nezměknou a směs nezhoustne, asi 35-40 minut.
  • Posypte zbývajícím 1,25 šálku čedaru.
  • Vložte do trouby a pečte dozlatova, asi 3 minuty.
  • Nechte 5 minut odstát.
  • Ihned podávejte ozdobené čerstvou pažitkou.
Gratinované brambory se smetanou, máslem a čedarem v pekáči.
www.damndelicious.net

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.