Zapékaný květák s pórkem a sýrem s modrou plísní

Zapékaný květák s pórkem a sýrem s modrou plísní
Příprava: 70 minut Vaření: 60 minut Počet porcí: 4

Květák, pórek a modrý sýr dohromady vytváří tu nejluxusnější kombinaci! Pokud toužíte po jednoduchém a zároveň netradičním a chutném jídle, které si můžete uvařit kdykoli během týdne, pak si tento recept zamilujete!

INGREDIENCE

  • 2 velké pórky, okrájené a nakrájené na plátky
  • lístky z několika větviček tymiánu
  • 1 velký květák, nakrájený na růžičky
  • strouhaný muškátový oříšek dle chuti
  • 40 ml olivového oleje, plus navíc na vymazání formy
  • 40 g hladké mouky
  • 400 ml mléka
  • 50 g sýra s modrou plísní (Roquefort, Gorgonzola, Niva…)
  • 25 g strouhanky
  • 10 g loupaných mandlí

POSTUP

  • Zapékací misku o objemu 1 litr lehce vymažte olivovým olejem.
  • Na pánvi rozehřejte ještě trochu oleje a 15 minut smažte pórek s lístky tymiánu.
  • Mezitím přiveďte k varu lehce osolenou vodu v hrnci.
  • Přidejte květák do hrnce a vařte 2 minuty.
  • Květák sceďte a promíchejte s pórkem, přidejte pořádnou špetku nastrouhaného muškátového oříšku, okořeňte a poté vyklopte do misky.
  • Troubu rozehřejte na 200°C (horkovzdušná trouba) nebo 180°C (plynová trouba).
  • Na pánvi rozehřejte 40 ml olivového oleje, vmíchejte mouku a 1 minutu opékejte.
  • Postupně vmíchejte mléko, poté přidejte rozdrobený sýr.
  • Míchejte, dokud se sýr nerozpustí.
  • Ochutnejte, dokořeňte a pak nalijte na zeleninu.
  • Nasypte strouhanku do olivového oleje a poté ji spolu s plátky mandlí nalijte na směs k zapékání.
  • Pečte 30 minut nebo dozlatova.
Gratinovaný květák se sýrem a pórkem, posypaný mandlemi a servírovaný v zapékací míse s vedle položenou lžící.
www.deliciousmagazine.co.uk

Nemůžete se nabažit italské kuchyně? Pak nezapomeňte vyzkoušet i naše další recepty na gnocchi! Máme pro vás varianty s kachním ragú, žampiony či s kuřecím masem. Je na vás, zda noky koupíte již hotové či si připravíte své domácí dle našeho návodu.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.