Květák, pórek a modrý sýr dohromady vytváří tu nejluxusnější kombinaci! Pokud toužíte po jednoduchém a zároveň netradičním a chutném jídle, které si můžete uvařit kdykoli během týdne, pak si tento recept zamilujete!
INGREDIENCE
- 2 velké pórky, okrájené a nakrájené na plátky
- lístky z několika větviček tymiánu
- 1 velký květák, nakrájený na růžičky
- strouhaný muškátový oříšek dle chuti
- 40 ml olivového oleje, plus navíc na vymazání formy
- 40 g hladké mouky
- 400 ml mléka
- 50 g sýra s modrou plísní (Roquefort, Gorgonzola, Niva…)
- 25 g strouhanky
- 10 g loupaných mandlí
POSTUP
- Zapékací misku o objemu 1 litr lehce vymažte olivovým olejem.
- Na pánvi rozehřejte ještě trochu oleje a 15 minut smažte pórek s lístky tymiánu.
- Mezitím přiveďte k varu lehce osolenou vodu v hrnci.
- Přidejte květák do hrnce a vařte 2 minuty.
- Květák sceďte a promíchejte s pórkem, přidejte pořádnou špetku nastrouhaného muškátového oříšku, okořeňte a poté vyklopte do misky.
- Troubu rozehřejte na 200°C (horkovzdušná trouba) nebo 180°C (plynová trouba).
- Na pánvi rozehřejte 40 ml olivového oleje, vmíchejte mouku a 1 minutu opékejte.
- Postupně vmíchejte mléko, poté přidejte rozdrobený sýr.
- Míchejte, dokud se sýr nerozpustí.
- Ochutnejte, dokořeňte a pak nalijte na zeleninu.
- Nasypte strouhanku do olivového oleje a poté ji spolu s plátky mandlí nalijte na směs k zapékání.
- Pečte 30 minut nebo dozlatova.
Nemůžete se nabažit italské kuchyně? Pak nezapomeňte vyzkoušet i naše další recepty na gnocchi! Máme pro vás varianty s kachním ragú, žampiony či s kuřecím masem. Je na vás, zda noky koupíte již hotové či si připravíte své domácí dle našeho návodu.