Luxusní krémové dekadentní jídlo, které si můžete dát třeba i na keto dietě. Navíc je taak jednoduché! Vyzkoušejte a uvidíte sami.
Ingredience
- 1 velký květák
- 2 polévkové lžíce másla a další na pánev
- 2 stroužky česneku, lisované
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- 1 a 1/2 šálku plnotučného mléka
- 2 šálky strouhaného sýru Gruyére
- 1/2 šálku nastrouhaného parmezánu
- 2 lžičky čerstvě nasekaného tymiánu
- sůl a mletý čerstvý pepř dle chuti
- čerstvě nasekaná petrželka, na ozdobu
Postup
- Předehřejte troubu na 190° Celsia a střední zapékací mísu vymažte máslem.
- Ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou vařte květák 3 minuty.
- Pomocí děrované lžíce přeneste do misky s ledovou vodou, aby se ochladil.
- Sceďte a poté květák položte na plech vyložený papírovými utěrkami, aby úplně vyschl.
- Ve velké pánvi na středním plameni rozpusťte máslo.
- Přidejte česnek a restujte, dokud nebude voňavý, asi 1 minutu.
- Vmíchejte mouku a vařte, dokud mouka nezezlátne a nezačne bublat, ještě asi 1 minutu.
- Pomalu přilévejte mléko a míchejte, dokud směs nezhoustne.
- Vařte do mírného zhoustnutí, asi 1 minutu.
- Vypněte sporák a přidejte 1 šálek gruyère, parmazán a tymián.
- Míchejte, dokud se sýr nerozpustí, poté dochuťte solí a pepřem.
- Do připravené zapékací mísy přidejte asi polovinu květáku a poté zalijte polovinou smetanové směsi.
- Opakujte se zbývajícím květákem a směsmí, poté přidejte zbývající 1 šálek Gruyère.
- Pečte dozlatova asi 25 minut.
- Ozdobte petrželkou a podávejte teplé.
Z celeru se dají připravit i další skvělé lahůdky. Proto pro vás máme připravené recepty na pomazánku z celeru 7x jinak!