Zapékaný květák se sýrem

Zapékaný květák se sýrem

Luxusní krémové dekadentní jídlo, které si můžete dát třeba i na keto dietě. Navíc je taak jednoduché! Vyzkoušejte a uvidíte sami.

Ingredience

  • 1 velký květák
  • 2 polévkové lžíce másla a další na pánev
  • 2 stroužky česneku, lisované
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 1 a 1/2 šálku plnotučného mléka
  • 2 šálky strouhaného sýru Gruyére
  • 1/2 šálku nastrouhaného parmezánu
  • 2 lžičky čerstvě nasekaného tymiánu
  • sůl a mletý čerstvý pepř dle chuti
  • čerstvě nasekaná petrželka, na ozdobu

Postup

  1. Předehřejte troubu na 190° Celsia a střední zapékací mísu vymažte máslem.
  2. Ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou vařte květák 3 minuty.
  3. Pomocí děrované lžíce přeneste do misky s ledovou vodou, aby se ochladil.
  4. Sceďte a poté květák položte na plech vyložený papírovými utěrkami, aby úplně vyschl.
  5. Ve velké pánvi na středním plameni rozpusťte máslo.
  6. Přidejte česnek a restujte, dokud nebude voňavý, asi 1 minutu.
  7. Vmíchejte mouku a vařte, dokud mouka nezezlátne a nezačne bublat, ještě asi 1 minutu.
  8. Pomalu přilévejte mléko a míchejte, dokud směs nezhoustne.
  9. Vařte do mírného zhoustnutí, asi 1 minutu.
  10. Vypněte sporák a přidejte 1 šálek gruyère, parmazán a tymián.
  11. Míchejte, dokud se sýr nerozpustí, poté dochuťte solí a pepřem.
  12. Do připravené zapékací mísy přidejte asi polovinu květáku a poté zalijte polovinou smetanové směsi.
  13. Opakujte se zbývajícím květákem a směsmí, poté přidejte zbývající 1 šálek Gruyère.
  14. Pečte dozlatova asi 25 minut.
  15. Ozdobte petrželkou a podávejte teplé.
Zapečený květák posypaný petrželkou servírovaný v zapékací míse.
www.delish.com

Z celeru se dají připravit i další skvělé lahůdky. Proto pro vás máme připravené recepty na pomazánku z celeru 7x jinak!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.