Hledáte tip na rychlý a zdravý oběd nebo večeři? Lilek zapečený se zeleninou je skvělou volbou, pokud nemáte chuť na nic masitého. Tento recept je navíc velice jednoduchý, s náročností přípravy si tedy starosti dělat nemusíte.
Ingredience:
- 1 malý lilek
- 1 pořádná hrst kukuřice
- 1 malá cibule
- 1 malé rajče
- 1 stroužek česneku
- 4 a ½ lžičky řepkového oleje
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky oregana
- ¼ lžičky pepře
- ½ hrnku vody
- ⅓ hrnku nastrouhaného čedaru
Postup:
- Lilek si rozkrojte na horizontální poloviny.
- Vnitřek lilku vydlabejte tak, aby vám zbyla ještě zhruba 1 cm široká dužina se slupkou. (Vydlabaný lilek nevyhazujte).
- Na pánvi si rozpalte olej. Na něm orestujte vydlabaný lilek, nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, kukuřici a rajče. Vše osolte, opepřete a přidejte oregano.
- Touto směsí naplňte lilky a dejte do pekáčku podlitého vodou zapéct do předehřáté trouby.
- Pečte na 175°C asi 25-30 minut přikryté.
- Poté je odkryjte, posypejte sýrem a dopečte dalších 5 minut.