Naučte se konzervovat jakoukoliv zeleninu pro dlouhodobé skladování! Užijte si lahodnou doma zavařenou kukuřici, pro kterou nemusíte nikam daleko do obchodu, protože je ihned po ruce ve spíži.
Co budeme potřebovat
- 12 kukuřičných klasů
- 10 g konzervační soli
Postup
- Sklenice na zavařování si omyjeme a desinfikujeme, abychom je měli připravené po ruce k použití.
- Na sklenici o objemu 0,5 litru budou potřeba 4 klasy, na sklenici o objemu jednoho litru potom 8 klasů.
- Z kukuřičných klasů odstraníme slupku a kukuřičné vlásky.
- Poté kukuřici opláchneme a kukuřičná zrna ořežeme do mísy.
- Kukuřici vložíme do hrnce a přidáme vodu.
- Vodu přivedeme k varu.
- Jakmile se voda začne vařit, snížíme teplotu a na nízkou teplotu vaříme asi 5 minut.
- Kukuřici společně s horkou vodou nalijeme do připravených zavařovacích sklenic.
- Přičemž necháme 3 centimetrový prostor od jejího hrdla.
- Zbavíme se vzduchových bublin.
- Otřeme okraje sklenic.
- Nasadíme víčko a utáhneme.
- Na připravenou utěrku položíme sklenice dnem vzhůru a necháme je takto vychladnout.
- Nejlépe je takto necháme přes noc.
- Druhý den zkontrolujeme těsnění, zmáčkneme střed víčka, a pokud je nepoddajný tak ej vše v pořádku.
- Pokud sklenice netěsní tak jí uložíme ihned do ledničky a spotřebujeme jí nejvýše do 2 dnů.
- Zbylé sklenice označíme a uložme na chladné místo.