Pokud nejste fandou lilku, nevadí, tento recept na srbskou omáčku, lilek zcela vynechává. Pochutnejte si na kombinaci sladké papriky a cukety. Třešničkou na dortu tohoto receptu je, ž e si ho můžete zavařit a uchovat tak k pozdější konzumaci.
Co budeme potřebovat
- 1 kg cukety
- 1 kg červené papriky
- 1,5 litr vody
- 50 ml octa
- Pepř
- 30 ml oleje
- Cibule (nadrobno nakrájená)
- Česnek dle chuti
Postup
- Cuketu a papriky omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostičky
- Ve velkém hrnci začneme vařit vodu
- Přidáme ocet a promícháme
- Vložíme papriku a cuketu
- Zeleninu vaříme asi 15 minut
- Scedíme a uvařenou zeleninu dáme do kuchyňského robota
- Zeleninu rozmixujeme
- Do hrnce vrátíme ajvar a hrnec umístíme zpátky na plotnu
- Přidáme olej, cibuli, česnek, pepř a sůl
- Směs vaříme asi půl hodiny
- Mezitím si ohřejeme zavařovací sklenice
- Horký ajvar nalijeme do horkých sklenic, hrdlo sklenic otřeme a uzavřeme víčkem
- Skleničky obrátíme dnem vzhůru a necháme je vychladnout
- Takto zavařený ajvar nám vydrží až jeden rok