Tento velmi oblíbený recept znali už i naše babičky, je to klasická rybízová zavařenina s jedním malinkým rozdílem, který spočívá v koupeli rybízu v octu. A proč? Protože brusinky mají kyselejší a kořeněnější chuť než rybíz a tímto krokem se jí přiblížíte.
Zajímá vás jak zavařit opravdové brusinky? Odpověď najdete v těchto receptech na brusinkové zavařeniny.
Ingredience:
- 1 kg červeného rybízu
- 450 ml vody
- 250 ml octa
- 250 g cukru
- 10 ks hřebíčku
- 3 ks badyánu
- 2 ks skořice celé
Postup:
- Očistěte rybíz a oberte od stonků
- Svařte si 250 ml vody s octem
- Do vroucí vody s octem nasypte rybíz a nechte asi půl minuty spařit
- Rybíz sceďte
- Připravte si cukrovou vodu svařením 200 ml vody s 250 g cukru
- Do cukrové vody přidejte také koření
- Až bude cukr rozpuštěný nasypte rybíz a nechte chvíli povařit asi 5 minut
- Směs míchejte jen jemně, aby se nerozbily a nerozvařily kuličky rybízu
- Po 5ti minutách odstavte z ohně a rybíz i s rozvarem dejte do čistých sklenice
- Sklenice zavíčkujte a dejte na 10 minut do vroucí vody zakonzervovat
Hotový recept na zavařený rybíz ala brusinky se skvěle hodí ke svíčkové omáčce.
Dostali chuť na svíčkovou s brusinkami a nevíte jak na ni? Vyzkoušejte jeden z těchto skvělých receptů na svíčkovou omáčku.