Zavařovaná rajčata

Zavařovaná rajčata
Příprava: 20 minut Vaření: 50 minut Počet porcí: 1

Sterilovaná zelenina se hodí pro různé příležitosti, ať už jako příloha k masu, surovina na přípravu pokrmů, ale i jako ozdoba například na slaný dort. Zkuste si podobným způsobem připravit i tyto krásné červené plody.

Ingredience:

  • 5,5 kg zralých rajčat
  • 4 čajové lžičky mořské soli
  • 4 polévkové lžíce citronové šťávy (ideálně kupované v lahvi)
  • 4 sterilizované sklenice o objemu 1 litr + víčka s bezpečnostním uzávěrem

Postup:

  • Dáme vařit velký hrnec vody a na spodek každého rajčete uděláme nožem křížek, aby šla později slupka lépe stáhnout.
  • Najednou nebo po částech vhodíme rajčata a necháme zhruba minutu vařit, aby se slupka začala zatahovat. Poté přendáme do studené vody, tím se uvolní.
  • Všechna rajčata postupně zbavíme slupky a vyřízneme tvrdou část od stopky.
  • Oloupaná rajčata důkladně namačkáme do sklenic tak, aby nahoře zůstala mezera 1,5 – 2 cm.
  • Do každé sklenice přidáme lžičku soli a 1 lžíci citronové šťávy.
  • Zajistíme víčky a důkladně zatáhneme.
  • Připravíme si zavařovací hrnec, naskládáme do něj dobře uzavřené sklenice a necháme 45 minut zavařovat.
  • Poté vyjmeme sklenice na tepelně odolný povrch, zakryjeme čistou utěrkou a necháme při pokojové teplotě zcela vychladnout.
  • Po vychladnutí zkontrolujeme, že jsou sklenice dobře uzavřené a označíme je datem zavaření.
  • Uložíme na chladné, tmavé místo, díky čemuž si tuto pochoutku vychutnáme až jeden rok.
Babiččina konzervovaná rajčata.
Zdroj: https://food52.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.