Konzervování fazolí je snadný způsob, jak si připravit rychlá jídla předem. Doma konzervované fazole chutnají mnohem lépe než konzervované fazole z obchodu a jejich zavařování trvá přibližně stejně dlouho jako jejich vaření. Udělejte velkou várku, která na vás ve spíži může počkat celý rok.
Co budeme potřebovat
- 200 g suchých fazolí
- Voda
- Sůl
Postup
- Fazole vložíme do velkého hrnce nebo mísy a přelijeme je studenou vodou
- Fazole takto necháme namáčet po dobu 12-24 hodin
- Musí být ve vodě zcela ponořené
- Po uplynutí dostatečné doby, přebytečnou vodu slijeme
- Fazole vložíme do velkého hrnce s čerstvou vodou
- Vodu přivedeme k varu a vaříme 30 minut
- Mezitím si podle návodu připravíme tlakovou nádobu, ve které posléze budeme fazole zavařovat
- V konvici na čaj si uvaříme vodu
- Když jsou fazole hotové, naběračkou s dírami je přendáme do připravených a dezinfikovaných zavařovacích sklenic
- Fazole ve sklenicích zalijeme vařící vodou a necháme 3 centimetrový prostor od hrdla sklenice
- Hrdla sklenic otřeme a zavřeme víčkem
- Víčko důkladně utáhneme a sklenice naskládáme do tlakového hrnce
- Na tlakový hrnce nandáme víko, zajistíme jí a pokračujeme podle návodu
- Sklenice v tlakovém hrnci zpracováváme 75 – 90 minut
- Po uplynutí této doby, hrnec vypneme a necháme ho vychladnout na pokojovou teplotu
- Poté jednotlivé sklenice začneme vyndavat a zkontrolujeme jejich těsnění
- Sklenice skladujeme na chladném místě
Fazole z domácí konzervy by měly ve spíži vydržet 12-18 měsíců, pokud jsou správně zavařené a uzavřené.
Dobrý den, vyzkoušel jsem spoustu způsobů. Mám ale stále problém. Nepodařilo se mi nikdy docílit toho, aby zavařené fazolky byly krásně světle zelené. Tak jako od Bonduel. Poradíte? Jiří Macháček. Děkuji