Konzervování fazolí je snadný způsob, jak si připravit rychlá jídla předem. Doma konzervované fazole chutnají mnohem lépe než konzervované fazole z obchodu a jejich zavařování trvá přibližně stejně dlouho jako jejich vaření. Udělejte velkou várku, která na vás ve spíži může počkat celý rok.
Co budeme potřebovat
- 200 g suchých fazolí
- Voda
- Sůl
Postup
- Fazole vložíme do velkého hrnce nebo mísy a přelijeme je studenou vodou
- Fazole takto necháme namáčet po dobu 12-24 hodin
- Musí být ve vodě zcela ponořené
- Po uplynutí dostatečné doby, přebytečnou vodu slijeme
- Fazole vložíme do velkého hrnce s čerstvou vodou
- Vodu přivedeme k varu a vaříme 30 minut
- Mezitím si podle návodu připravíme tlakovou nádobu, ve které posléze budeme fazole zavařovat
- V konvici na čaj si uvaříme vodu
- Když jsou fazole hotové, naběračkou s dírami je přendáme do připravených a dezinfikovaných zavařovacích sklenic
- Fazole ve sklenicích zalijeme vařící vodou a necháme 3 centimetrový prostor od hrdla sklenice
- Hrdla sklenic otřeme a zavřeme víčkem
- Víčko důkladně utáhneme a sklenice naskládáme do tlakového hrnce
- Na tlakový hrnce nandáme víko, zajistíme jí a pokračujeme podle návodu
- Sklenice v tlakovém hrnci zpracováváme 75 – 90 minut
- Po uplynutí této doby, hrnec vypneme a necháme ho vychladnout na pokojovou teplotu
- Poté jednotlivé sklenice začneme vyndavat a zkontrolujeme jejich těsnění
- Sklenice skladujeme na chladném místě
Fazole z domácí konzervy by měly ve spíži vydržet 12-18 měsíců, pokud jsou správně zavařené a uzavřené.