Na těchto měkkých lesních plodech je prostě něco hřejivého, co nás láká zejména v chladném zimním období. Je to možná proto, že dozrávají v nejteplejší fázi léta a při jejich ochutnání se v myšlenkách zpátky do léta vracíme.
Co budeme potřebovat
- 200 g ostružin
- 400 g ostružin
- 50 ml vody
- 200 ml vody
- 200 g cukru
- celá skořice
- 50 ml brandy (Metaxa/Hennesey)
- lžička muškátového oříšku
Postup
- Připravíme si předem sterilizované nebo zcela nové sklenice na zavařování.
- Dejte přednost těm, které mají závitové zavírání.
- 200 g ostružin vložíme do menšího hrnce a rozmačkáme je šťouchadlem na brambory.
- Přidáme 50 ml vody a směs přivedeme k varu.
- Vaříme asi 2 minuty.
- Poté ostružiny přecedíme přes síto a zachycenou dužinu vyhodíme.
- Ve vedlejším hrnci přivedeme k varu 200 ml vody s cukrem, skořicí a muškátovým oříškem.
- Vaříme asi 5 minut a poté přidáváme 400 g ostružin, brandy a scezenou ostružinovou šťávu.
- Pokračujeme ve vaření a nepřetržitém míchání, aby se ostružiny prohřály.
- Mícháme ale opatrně, aby se ostružiny příliš nerozmačkaly.
- Pomocí děrované naběračky umístíme povařené ostružiny do zavařovacích sklenic, ale neplníme je až po okraj.
- Pomocí naběračky na ně nalijeme horký ostružinový sirup a ponecháme asi 3 centimetrový prostor od okraje sklenice.
- Sklenici otřeme, zavřeme jí víčkem a těsně utáhneme.
- Naplněné sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme je vychladnout.
Ostružiny zavařování zjemní, takže se zbaví své typické trpkosti. Dají se použít jako doplněk s ochucení bílého jogurtu, palačinek, lívanců nebo jako poleva k vanilkové zmrzlině.