Zavařované ostružiny s brandy

Zavařované ostružiny s brandy
Příprava: 15 minut Vaření: 15 minut Počet porcí: 1

Na těchto měkkých lesních plodech je prostě něco hřejivého, co nás láká zejména v chladném zimním období. Je to možná proto, že dozrávají v nejteplejší fázi léta a při jejich ochutnání se v myšlenkách zpátky do léta vracíme.

Co budeme potřebovat

  1. 200 g ostružin
  2. 400 g ostružin
  3. 50 ml vody
  4. 200 ml vody
  5. 200 g cukru
  6. celá skořice
  7. 50 ml brandy (Metaxa/Hennesey)
  8. lžička muškátového oříšku

Postup

  1. Připravíme si předem sterilizované nebo zcela nové sklenice na zavařování.
  2. Dejte přednost těm, které mají závitové zavírání.
  3. 200 g ostružin vložíme do menšího hrnce a rozmačkáme je šťouchadlem na brambory.
  4. Přidáme 50 ml vody a směs přivedeme k varu.
  5. Vaříme asi 2 minuty.
  6. Poté ostružiny přecedíme přes síto a zachycenou dužinu vyhodíme.
  7. Ve vedlejším hrnci přivedeme k varu 200 ml vody s cukrem, skořicí a muškátovým oříškem.
  8. Vaříme asi 5 minut a poté přidáváme 400 g ostružin, brandy a scezenou ostružinovou šťávu.
  9. Pokračujeme ve vaření a nepřetržitém míchání, aby se ostružiny prohřály.
  10. Mícháme ale opatrně, aby se ostružiny příliš nerozmačkaly.
  11. Pomocí děrované naběračky umístíme povařené ostružiny do zavařovacích sklenic, ale neplníme je až po okraj.
  12. Pomocí naběračky na ně nalijeme horký ostružinový sirup a ponecháme asi 3 centimetrový prostor od okraje sklenice.
  13. Sklenici otřeme, zavřeme jí víčkem a těsně utáhneme.
  14. Naplněné sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme je vychladnout.

Ostružiny zavařování zjemní, takže se zbaví své typické trpkosti. Dají se použít jako doplněk s ochucení bílého jogurtu, palačinek, lívanců nebo jako poleva k vanilkové zmrzlině.

Sladká zavařeniny z černých bobulí a kvalitní brandy.
Zdroj: bakingamoment.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.