Nejlepší recepty na borůvkové zavařeniny 4x jinak. Aneb, co s přebytkem borůvek

Máte hojnou úrodu kanadských borůvek, nebo jste se vrátili z lesa s plnými kýbly těch lesních?

Pokud nevíte, jak je zpracovat, dokud jsou čerstvé, přinášíme vám několik nápadů.

Máme ty nejlepší recepty na zavařování borůvek na jednom místě.

Inspirujte se a mějte i v zimních měsících tyto sladké bobulky po ruce.

Jak správně konzervovat borůvky?

Zavařovat ovoce můžete jak bez cukru, tak i bez zbytečné chemie. Stačí vám čisté sterilované sklenice a teplota 80°C.

Vždy je nutné sklenice dobře uzavřít a sterilovat cca 15-20 minut při 80°C v troubě. Lze i ve vroucí vodě, zde je nutné sklenice mít ponořené do tří čtvrtin jejich výšky. Těmito způsoby můžete uchovávat jakékoli bobulovité ovoce z vaší zahrádky – angrešt, rybíz, jahody, broskve…

Nálev na zavařování borůvek

Pokud zavařujete s příměsí cukru, přidejte vždy na 1 l vody 0,5 kg krystalového cukru. Nálev tak získá akorát hustou konzistenci. Do nálevu se hodí přidat šťávu z citronu, která zavařenině dodá nádech kyselosti. Ale nebojte, cukr kyselost přebije, jde spíše o aroma.

Borůvky ale nemusíte pouze zavařovat. Chcete-li mít zásobu nejen v podobě zavařeniny, omyté borůvky rozdělte do sáčků a šoupněte do mrazáku. Můžete je tak kdykoli použít při pečení nebo do ovocného poháru. Z borůvek můžete vytvořit také marmeládu, džemy, džusy nebo je lze usušit.

Zavařování borůvek v troubě

Na zavařování v troubě není potřeba speciálního zavařovacího hrnce. Zavařovat lze v elektrické, plynové i horkovzdušné troubě. Než se ale do samotného zavařování pustíte, nezapomeňte na pár důležitých pravidel.

Jedním z nich je pečlivá sterilizace sklenic. Doporučují se používat nová víčka, aby dobře těsnila. Sklenice vypláchněte horkou vodou nebo alkoholem. Nevysoušejte je utěrkou, ale vložte do vyhřáté trouby, ve které vyschnou a navíc se ještě více sterilizují. Před samotným zavařováním pokládejte sklenice naplněné ovocem na plech s vodou. Tím předejdete prasknutí víček a přiblížíte se tak zavařování v zavařovacím hrnci. Vody by v plechu mělo být cca 2 cm.

Zavařování borůvek v mikrovlnce

Zavařování v mikrovlnné troubě není nic složitého. Je ale nutné dodržovat pár pravidel.

Zatímco při zavařování v troubě lze použít jakýkoliv typ sklenic, do mikrovlnky dejte sklenice s víčkem na závit. Při zavařování však buďte vždy nablízku spotřebiči a průběh kontrolujte. Před naplněním samotných sklenic je důkladně sterilujte – omyjte, odmastěte a vysušte. Stačí propláchnout horkou vodou jak sklenice, tak i víčka. Důležité je nepřeplňovat zavařovačky po okraj zeleninou či ovocem. Pod víčkem musí zůstat mezera.

Nejdůležitější při zavařování v mikrovlnce je správný odhad času. Doba se liší podle velikosti sklenice, počtu sklenic a výkonu mikrovlnky. Pro představu jsme vám sepsali orientační časy u různých výkonů zařízení.

700 W800 W900 W
1x sklenice 0,3 ldo 3 min2,5 min2 min
2x sklenice 0,3 ldo 6 min5 min4 min
3x sklenice 0,3 ldo 9 min7,5 min6 min
1x sklenice 0,7 l6 minnad 5 min4,5 min
2x sklenice 0,7 l12 minnad 10 min9 min
3x sklenice 0,7 l18 minnad 15 min13,5 min

Zaujaly vás naše recepty na zavařování borůvek? Mrkněte také na naše recepty na zavařování paprik!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.