Máte hojnou úrodu kanadských borůvek, nebo jste se vrátili z lesa s plnými kýbly těch lesních?
Pokud nevíte, jak je zpracovat, dokud jsou čerstvé, přinášíme vám několik nápadů.
Máme ty nejlepší recepty na zavařování borůvek na jednom místě.
Inspirujte se a mějte i v zimních měsících tyto sladké bobulky po ruce.
Naše recepty
Jak správně konzervovat borůvky?
Zavařovat ovoce můžete jak bez cukru, tak i bez zbytečné chemie. Stačí vám čisté sterilované sklenice a teplota 80°C.
Vždy je nutné sklenice dobře uzavřít a sterilovat cca 15-20 minut při 80°C v troubě. Lze i ve vroucí vodě, zde je nutné sklenice mít ponořené do tří čtvrtin jejich výšky. Těmito způsoby můžete uchovávat jakékoli bobulovité ovoce z vaší zahrádky – angrešt, rybíz, jahody, broskve…
Nálev na zavařování borůvek
Pokud zavařujete s příměsí cukru, přidejte vždy na 1 l vody 0,5 kg krystalového cukru. Nálev tak získá akorát hustou konzistenci. Do nálevu se hodí přidat šťávu z citronu, která zavařenině dodá nádech kyselosti. Ale nebojte, cukr kyselost přebije, jde spíše o aroma.
Borůvky ale nemusíte pouze zavařovat. Chcete-li mít zásobu nejen v podobě zavařeniny, omyté borůvky rozdělte do sáčků a šoupněte do mrazáku. Můžete je tak kdykoli použít při pečení nebo do ovocného poháru. Z borůvek můžete vytvořit také marmeládu, džemy, džusy nebo je lze usušit.
Zavařování borůvek v troubě
Na zavařování v troubě není potřeba speciálního zavařovacího hrnce. Zavařovat lze v elektrické, plynové i horkovzdušné troubě. Než se ale do samotného zavařování pustíte, nezapomeňte na pár důležitých pravidel.
Jedním z nich je pečlivá sterilizace sklenic. Doporučují se používat nová víčka, aby dobře těsnila. Sklenice vypláchněte horkou vodou nebo alkoholem. Nevysoušejte je utěrkou, ale vložte do vyhřáté trouby, ve které vyschnou a navíc se ještě více sterilizují. Před samotným zavařováním pokládejte sklenice naplněné ovocem na plech s vodou. Tím předejdete prasknutí víček a přiblížíte se tak zavařování v zavařovacím hrnci. Vody by v plechu mělo být cca 2 cm.
Zavařování borůvek v mikrovlnce
Zavařování v mikrovlnné troubě není nic složitého. Je ale nutné dodržovat pár pravidel.
Zatímco při zavařování v troubě lze použít jakýkoliv typ sklenic, do mikrovlnky dejte sklenice s víčkem na závit. Při zavařování však buďte vždy nablízku spotřebiči a průběh kontrolujte. Před naplněním samotných sklenic je důkladně sterilujte – omyjte, odmastěte a vysušte. Stačí propláchnout horkou vodou jak sklenice, tak i víčka. Důležité je nepřeplňovat zavařovačky po okraj zeleninou či ovocem. Pod víčkem musí zůstat mezera.
Nejdůležitější při zavařování v mikrovlnce je správný odhad času. Doba se liší podle velikosti sklenice, počtu sklenic a výkonu mikrovlnky. Pro představu jsme vám sepsali orientační časy u různých výkonů zařízení.
700 W | 800 W | 900 W | |
1x sklenice 0,3 l | do 3 min | 2,5 min | 2 min |
2x sklenice 0,3 l | do 6 min | 5 min | 4 min |
3x sklenice 0,3 l | do 9 min | 7,5 min | 6 min |
1x sklenice 0,7 l | 6 min | nad 5 min | 4,5 min |
2x sklenice 0,7 l | 12 min | nad 10 min | 9 min |
3x sklenice 0,7 l | 18 min | nad 15 min | 13,5 min |
Zaujaly vás naše recepty na zavařování borůvek? Mrkněte také na naše recepty na zavařování paprik!